V létě na polární plavbu, v zimě za teplem jižní polokoule. I tak může vypadat dovolená

25. červenec 2022

V létě k vodě a v zimě na hory? Někdo to má ale naopak a na dovolenou v létě míří do zimních krajin a v zimě pak zase za teplem. Během Týdne naruby jsme proto zavolali do cestovní kanceláře Soleada, abychom zjistili, jaký je o netradiční zájezdy zájem.

Liberecká cestovní kancelář Soleada se totiž na takový druh zájezdů specializuje. Nejčastěji s ní lidé jezdí do Latinské Ameriky, a to hlavně během našeho léta. „Jedná se o opačnou polokouli, to znamená, že to počasí v Jižní i Střední Americe je vhodnější pro cestování v naší zimní sezóně, zhruba od října do dubna,“ přiblížil jeden z majitelů firmy Jan Šťastný.

Turisté do zemí Střední Ameriky musí podle něj znát hlavně množství srážek, tedy kdy tam je období dešťů a kdy období sucha. V zemích Jižní Ameriky, třeba v Argentině, Brazílii nebo v Chile, se podle Jana Šťasného během naší zimy pohybuje průměrná teplota kolem dvaceti stupňů.

Kromě zimních výletů za teplejším klimatem Latinské Ameriky zajišťují v liberecké cestovní kanceláři také výlety do chladných lokalit. V létě si tam lidé koupit některou z polárních plaveb třeba kolem Grónska, Islandu nebo na Špicberky. V zimě pak pořádají polární plavby na jižní polokouli, tedy k Antarktidě.

A jaký je o takové plavby zájem? „Jde o speciální produkt, který není úplně nejlevnější, takže se spíš jedná o jednotky klientů. Pokud chcete vyrazit do takovéhle destinace, tak to asi nebude zájezd typu last minute. To znamená, je potřeba ho rezervovat s velkým předstihem, abyste vůbec byli schopní sehnat nějakou dostupnou kabinu na těchto specializovaných plavbách," nastínil Jan Šťastný.

Tím, že se do polárních destinací jezdí v letních měsících, tedy na severní polokouli během našeho léta a na jižní polokouli během naší zimy, tak tam nejsou tak nízké teploty, jak si lidé většinou myslí. Podle Jana Šťastného může být třeba na Špicberkách nebo v Grónsku v naší letní sezóně asi 10 až 15 stupňů, na Antarktidě pak třeba od 0 do 10 stupňů.

autoři: Jakub Marvan , reČRoL
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.