V lentilkové vesnici panuje mezi Romy a Neromy idyla

Nechcete rajčátko, sousede? Nebo radši pár jablek? To je běžná otázka v Pavlovcích nad Uhom na východním Slovensku. Sousedské idylce vůbec nepřekáží, že jeden soused je Rom a druhý ne.

Pavlovce jsou jednou z nejopečovávanějších vesnic na východní hranici Slovenska. Tamní Romové si vydělali peníze v zahraničí. Svoje domy opravili tak důkladně, až se vesnici kvůli pestrobarevným fasádám začalo přezdívat „lentilková“.

Neromská starostka si pochvaluje, jak tu nikdo nekouká na barvu pleti. „Mají mě rádi, protože nerozlišuji mezi Romy a Neromy. Rozlišuji jen mezi dobrými a zlými lidmi,“ říká.

Starostka Mária Dufincová vyhrála volby i přesto, že v Pavlovcích jsou Romové populačně silnější než neromské obyvatelstvo. Není to zdaleka jediná věc, kterou se Pavlovce odlišují od jiných podobných vesnic.

„Naši cikáni – respektive Romové, ať se správně vyjadřuju – vždy pracovali a pracují i teď,“ popisuje starostka.

Pavlovce nad Uhom

Za vydělané peníze opravili své domy

Koncem 90. let se zdejší Romové rozhodli hledat štěstí v zahraničí. Cílem číslo jedna byla Velká Británie. Z Pavlovců jich odešly stovky, mezi nimi i Miro a Jano.

„S manželkou jsem pracoval v hotelu,“ vzpomíná Miro. „To já ne,“ přidává se Jano. „Pracoval jsem u klobás a masa. Pak jsem pracoval v kuřecí továrně.“

„Pomohlo nám to,“ shodují se, když vzpomínají na svou zahraniční zkušenost. „U nás by se práce v hotelu pro Roma nenašla.“

Jenom emigrací by se však Romové z Pavlovců neproslavili. To udělal až jejich návrat. Když totiž přijeli z Británie poprvé domů, měli našetřeny tisíce liber. Za ně si opravili svoje domy.

Vevnitř je vybavili bezmála jako paláce a zvenčí si dopřáli pestrobarevné omítky. Lentilková vesnice tak byla na světě – a procházka po hlavní ulici v Pavlovcích opravdu stojí za to.

Pavlovce nad Uhom

Idylku prověří až návrat domů

Většina pestrobarevných domů je teď prázdná. Romští majitelé sem jezdí jen občas a většinu času dál vydělávají peníze v Británii. Luxusní domy za ně zatím hlídá buď alarm, nebo jejich příbuzní. „Mladší Romové jsou všichni v Británii,“ dozvídám se.

Lentilková idyla projde skutečnou zkouškou, teprve až se většina Romů vrátí zpátky na Slovensko. Najít práci pro ně bude nejspíš stejně těžké, jako je to dnes. A z honosných domů se někteří z nich vydají rovnou na úřad pro sociální dávky.


Zvětšit mapu: Pavlovce nad Uhom

autor: vob
Spustit audio