V Krkonoších platí 3. stupeň lavinového nebezpečí. Horská služba nedoporučuje hřebenové túry

3. leden 2019 15:13

Horská služba v Krkonoších zvýšila lavinové nebezpečí na třetí stupeň z pěti. Důvodem je vydatné sněžení a silný vítr. V Krkonoších je teď asi metr sněhu. Nových 25 centimetrů napadlo kvůli častému střídání teplot v posledních dnech na ledovou krustu. 

Přestože je sníh jen jeden, lavinový expert Pavel Cingr musí rozlišovat sedm druhů sněhu

Lavinoví specialisté v terénu

Představíme vám jednu velmi zajímavou profesi a také jednoho neméně zajímavého člověka, který k nám přijel z našich nejvyšších českých hor, tedy z Krkonoš. Je to lavinový preventista Horské služby Krkonoše Pavel Cingr. 

Uvolnit se tak můžou střední a výjimečně i velké laviny. Jak nebezpečný může třetí stupeň být, říká náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš: „Třetí stupeň je nebezpečí značné. Je to v polovině pětistupňové škály. Je to již opravdu nebezpečí, které je zapotřebí brát vážně. A pokud se pohybujeme někde mimo značené turistické stezky, nebo v lokalitách, které jsou uvedené jako lavinové katastry, tak tam bych už v tuto chvíli vůbec nedoporučoval vstupovat."

Horská služba varuje, že v některých případech existuje možnost samovolného uvolnění lavin středních a ve výjimečných případech i velkých rozměrů, které se obvykle zastaví až v dolní části svahu. Lidé by měli dbát zvýšené opatrnosti již na svazích se sklonem nad 30 stupňů. Ve svazích prudších než 35 stupňů je možnost uvolnění laviny už veliká.

Horská služba nedoporučuje hřebenové túry

Lidé by si měli také počínat opatrně na hřebenech Krkonoš, kde fouká silný vítr a orientaci ztěžuje mlha. Horská služba v Krkonoších proto kvůli silnému větru a špatné viditelnosti nedoporučuje hřebenové túry.

Krkonoše - Lyžaři na sedačkové lanovce

Navíc stále sněží, do rána by mělo připadnout až 20 centimetrů nového sněhu.

Více k aktuálnímu počasí říká náčelník krkonošských horských záchranářů Pavel Jirsa: „Vítr dosahuje v nárazech až 20 metrů za sekundu. Z toho důvodu jsme vydali nedoporučení hřebenových túr. A ve spojení tohoto větru, kdy vítr zvíří sníh a je mlha, tak je snížená viditelnost zhruba maximálně na 50 metrů."

Lyžařská střediska v Královéhradeckém kraji hlásí ideální sněhové podmínky, v provozu jsou i menší areály Krkonoš a Orlických hor. Na sjezdovkách velkých skiareálů leží od 30 do 70 centimetrů sněhu.

autoři: Daniela Tollingerová , Kateřina Kohoutová , baj | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související