V Krkonoších je kolem 30 turistických tras vhodných i pro vozíčkáře nebo rodiny s kočárky

5. srpen 2019 12:11

Správa Krkonošského národního parku momentálně další rozšiřování sítě takových turistických tras neplánuje a vzdala se i myšlenky na bezbariérové zpřístupnění vrcholu Sněžky. I tak je ovšem nabídka tras pro handicapované docela široká.

Krkonoše proplétá pavučina starých cest. Jana Tesařová napsala knížku pro turisty-fajnšmekry

Detail štětované žlutě značené cesty ze Zrcadlových Bud na Černou horu

Jednu krásnou krkonošskou procházku jsme si nedávno udělali, když jsme si s Jaroslavem Drtinou prohlíželi naše nejvyšší české hory na úchvatných krásných starých pohlednicích. Teď máme před sebou další krkonošské putování, tentokrát po stezkách a cestách, které při svých toulkách objevuje Jana Tesařová z Krkonošského národního parku. A dokonce o tom napsala i knihu.

Nejvyšší české hory jsou čím dál přívětivější i pro ty návštěvníky, kteří mají pohybové omezení. Na zhruba tři desítky značených tras se v Krkonoších mohou vydat nejen senioři nebo vozíčkáři, ale třeba i rodiny s kočárky. V západní části hor je oblíbená například trasa Mumlavským dolem kolem vodopádů a obřích hrnců, na východě pak cesta z Pece pod Sněžkou do Obřího dolu ke kapličce.

Přehled vhodných tras i s informacemi o povrchu cesty je například na stránkách krkonose.eu, věnovat se jim zhruba od podzimu chce víc i připravovaná nová webová stránka informačního centra ve Špindlerově Mlýně.

S dalšími trasami zatím KRNAP nepočítá, říká mluvčí Správy parku Radek Drahný.
„Ono totiž není úplně složité říci, že je některá trasa takzvaně "handicap fiendly", ale musíte současně takovou trasu zabezpečit, zajistit, nabídnout tam návštěvníkům například i toalety pro handicapované na nějaké horské boudě, kolem které budou projíždět."

Z celovečerního dokumentárního filmu Krkonoše

Podle vedoucího špindlerovského infocentra Martina Jandury je po podobných trasách velká poptávka a příznivou zprávou je, že se situace rok od roku lepší nejen na samotných turistických trasách.
„Pokud zapátrám v paměti o mnoho let dále, tak se v podstatě vozíčkářům ani rodinám s dětmi a kočárky nikdo nevěnoval. Aby byly udělány bezbariérové trasy. Myslím si, že je to teď opravdu velký krok dopředu. A dobré je také to, že hodně hotelů už také směřuje k bezbariérovému přístupu."

Na horách vždy jen bezpečně! To je heslo náčelníka krkonošské horské služby Pavla Jirsy

Náčelník horské služby Krkonoše Pavel Jirsa ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Náčelník horské služby Krkonoše Pavel Jirsa v naší radioporadně. Téma: po horách vždy bezpečně. Jaká jsou jeho doporučení pro turisty, kteří míří do Krkonoš a obecně na hory? Jak se mají chovat, aby nemuseli vyhledat pomoc záchranářů?

Alespoň některá místa Krkonoš jsou relativně pohodlně přístupná, podle náčelníka krkonošské Horské služby Pavla Jirsy to ale může mnoho lidí přivést až k podcenění situace.
„Hory jsou samozřejmě hory. Jsou kamenité, členité, takže naše doporučení zní, vydávejte se jen na ta místa, na která stačíte. Protože se občas stane, že i částečně postižené lidi musíme tahat někde z nepřístupného terénu. Někam se vydají a potom zjistí, že na to dál už nemají."

Někdy zůstává záchranářům prý až rozum stát nad tím, do jakého terénu se lidé s pohybovým omezením vydávají - třeba na Cestu Česko-polského přátelství mezi Špindlerovkou a Luční boudou, která je členitá a velmi náročná i pro člověka v plné síle.

Turistická cesta ze Sněžky

Bez bariér se lidé nedostanou ani na samotný vrchol Sněžky a skončí na horní stanici lanovky zhruba o padesát metrů níž. Správa KRNAP po dvou letech vzdala svou práci na projektu, který by pokračování umožnil, říká Radek Drahný.
„Po dvou letech se ukázalo, že s ohledem na platnou legislativu a pravidla pro cesty pro handicapované, je v tomto úseku prakticky nereálné jakékoliv řešení, které by dostalo handicapovaného občana na vrchol Sněžky. Takže to nemůžeme deklarovat jako cestu pro handicapované. Nicméně, pokud přijede vozíčkář s doprovodem, se skupinou lidí, kteří budou ochotní jej na vrchol naší nejvyšší hory vynést, tak může být i Sněžka tímto způsobem dostupná."

Správa KRNAP vychází vstříc i řidičům s průkazem ZTP - ti si mohou na infocentrech správy parku vyřídit povolení ke vjezdu a dojet až na začátek většiny ze zmíněných tras vlastním autem.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související