V kraji se už ve více než 30 domovech pro seniory objevil koronavirus u klientů nebo zaměstnanců

30. říjen 2020 07:26

Už dvaatřicet pobytových zařízení sociálních služeb v Královéhradeckém kraji má aktuálně potvrzenou nákazu koronavirem buď u klientů nebo u zaměstnanců. Většina z nich zatím situaci třeba za pomoci dobrovolníků zvládá. Přehled toho, jak to v kraji vypadá, připravil Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Nákaza koronavirem se začíná čím dál víc podepisovat na provozu sociálních služeb v Královéhradeckém kraji. Onemocnění COVID-19 se objevilo už ve dvaatřiceti pobytových zařízeních sociálních služeb v Královéhradeckém kraji, kde jsou v karanténě nebo nemocné desítky zaměstnanců. A podobné je to i v provozu Diecézní katolické charity v Hradci Králové.

I když čísla rostou, situace zatím není kritická, říká mluvčí krajského hejtmanství Sylvie Adamcová.
„V tuto chvíli pomáhá zasaženým zařízením celkem dvanáct osob z jiných sociálních služeb. Jedná se především o odborný personál, zejména zdravotní sestry. Provoz je zatím všude stabilizovaný, máme pokryto."

Všechno se ale může změnit

Třeba v Domově u Biřičky v Hradci Králové, kde začalo druhé kolo plošného testování více než čtyř stovek zaměstnanců a klientů, mohou čísla růst hodně rychle. A tak ředitelka Daniela Lusková nemá jistotu vůbec žádnou.
„Teď tu zrovna řešíme, jak přesunout další personál, protože ho pochopitelně ubývá. Nemohu nyní ani říct, jestli to vše zvládáme, protože jsme momentálně v diskusi."

Z auta vystupující senior (ilustrační foto)

O nedostatku pracovníků mluví například také ředitelka Diecézní katolické charity v Hradci Králové Anna Maclová.

Čtěte také

Organizaci, která se v pěti krajích stará o zhruba 40 tisíc klientů, chybí kvůli koronaviru asi pětina personálu a hledá proto další dobrovolníky.
„Vnímám spíš do blízké budoucnosti takové hlavně ohrožení zdravotní péče, kde potřebujeme především zdravotníky. Protože tuto péči nemůže poskytnout kdokoliv. Ale samozřejmě uvítáme i pomoc do pečovatelských terénních služeb."

Situace se ale region od regionu liší, třeba Oblastní charita v Hradci Králové má ze svých zhruba 120 zaměstnanců pět nemocných a méně než deset v karanténě, říká její ředitel Vojtěch Šůstek.
„Co se týče ošetřovatelské a pečovatelské služby, tak tam jsou některé sestry na karanténě. Nepřijímáme nyní nové klienty a staráme se pouze o ty stávající. Hospicová péče v současné době stále ještě přijímá další klienty."

Čtěte také

Poměrně klidná je situace v hradeckých azylových domech. Jediná karanténa se objevila v Domě pro matky s dětmi, onemocnění dosud žádné.

A to i proto, že personál důsledně dbá na dodržování režimu a klientům opakovaně situaci vysvětluje.
„Klientům vše vysvětlujeme a neustále zdůrazňujeme nutnost přijatých opatření. Potom jsou poměrně disciplinovaní."

Lidé, kteří chtějí pomoci, se mohou obrátit buď na kterékoli z deseti dobrovolnických center Diecézní katolické charity nebo přímo na konkrétní sociální zařízení.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související