V Kostelci a Dolní Cerekvi se často mění obvodní lékař. Lidé nevědí, na koho v ordinaci zrovna narazí

14. únor 2019 07:00

Doktorskou verzi hry „Škatule, hejbejte se“ sledují návštěvníci ordinací v Kostelci a Dolní Cerekvi na Jihlavsku. V pěti měsících pacienti potkají čtyři různé lékaře.

V minulém roce skončil stálý obvodní lékař pro celkem 2000 lidí. Od té doby se v ordinacích střídají náhradníci.

„Chodil jsem každý měsíc na krev, na ředění. A teď je tady nějaká jiná doktorka. Pan doktor, co tady byl, je nemocný, tak musí sehnat náhradu,“ říká starší muž.

Obvyklý pokyn „další“ teď neplatí jen pro pacienty, kteří si podávají dveře ordinace, ale i pro lékaře. Dlouhodobý lékař Jan Havelka pro nemoc skončil. První náhrada byla do konce listopadu, druhá do přelomu roku a aktuálně začala zastupovat jihlavská lékařka Marta Doubková.

Obce hledaly náhradu

Obce z rozsáhlého obvodu hledaly náhradu, dodává starostka Kostelce Romana Třísková. „To nebude lékař jen pro Kostelec a Dolní Cerekev, ale i pro obec Cejle. Nabídka byla taková, že mu opravíme ordinaci, sesternu i čekárnu.“

Starostka Třísková i její kolega, starosta Dolní Cerekve Zdeněk Dvořák nastoupili po volbách jako noví komunální politici. Oslovovali snad všechny doktory v okolí. „Začalo obvolávání, kdo koho kde má, zná, do jednotlivých ordinací. Myslím, že jsme postupně mluvili snad s každým lékařem v širokém okolí.“

Pomohl inzerát

Obcím jihozápadně od Jihlavy nakonec pomohl inzerát. Lékař Patrik Novák se na Jihlavsko přestěhuje z Prahy. „Patrně rozhodla vybavená ordinace a také zdravotní sestra po doktoru Havelkovi se znalostí pacientů,“ myslí si starosta Zdeněk Dvořák.

Nový praktik nastoupí 1. dubna letošního roku.

autoři: Daniel Zach , mik
Spustit audio

Související