V Kopřivnici na památku manželů Zátopkových vysadili dva buky

20. září 2022 07:20

Kopřivnice na Novojičínsku oslavila sté výročí Dany a Emila Zátopkových. K významnému jubileu město nechalo atletickému páru vysadit pamětní stromy. Červený a zelený buk stojí symbolicky poblíž Základní školy Emila Zátopka.

Kopřivnický farář Martin Kudla požehnal dvěma stromům, které stojí pod Základní školou Emila Zátopka. Konkrétně jde o dva buky – zelený za Emila a červený za Danu Zátopkovou. Stromy jsou od sebe jen pár metrů. Kolem nich je rovně střižený svítivě zelený trávník.

„Hned nás napadlo, že pan Zátopek byl kluk jak buk, takže vysadíme buk. A aby k němu ladila Dana, tak jsme k němu nechali vysadit červenolistý buk. Jsou docela blízko u sebe a počítáme s tím, že do budoucna by se větvemi mohli proplétat. Aby vytvořily takovou soudržnost,“ vysvětluje Radka Krysová z kopřivnické radnice.

Zatímco kolemjdoucí lidé si se zájmem stromky prohlížejí, místní sbor začíná zpívat lašské lidové písně, které podle městské pracovnice znal ze svého dětství i Emil Zátopek.

Červený a zelený buk doplňují dvě černé židle a menší stůl. „Stoleček, na kterém je taková jakoby pamětní deska,“ říká Radka Krysová.

Pamětní stromy se líbí i předsedovi atletického oddílu Emila Zátopka Jiřímu Haraštovi, který je strůjcem stých oslav. „Prostředí pro růst stromů je nádherné a tyto dva buky budou vynikat mezi ostatními stromy,“ myslí si pětasedmdesátiletý šéf kopřivnické atletiky a velký Zátopkův obdivovatel.

„Setkal jsem se s ním asi třikrát, byl tady i na besedě. Vynikal svou rétorikou a při poslechu vyprávění jeho příběhů jsme měli pocit, že jsme tam na té běžecké dráze s ním,“ uzavírá Jiří Harašta, podle kterého by se Emil Zátopek neztratil ani jako rozhlasový reportér.

Dana a Emil Zátopkovi spolu prožili přes půl století. Které další slavné dvojice prožily společný sportovní život?
Spustit audio

Související