V knihkupectví slavného básníka Trumpovy knihy nenajdete. „Komerci neprodáváme,“ vysvětlují

Smějte se a prodloužíte si život. Doporučuje to i básník, spisovatel a společenský aktivista, kterého zřejmě znáte z hodin literatury. Lawrence Ferlinghetti oslavil letos na jaře 100. narozeniny a město San Francisco na jeho počest vyhlásilo 24. březen Ferlinghettiho dnem. 

Lawrence Ferlinghetti stále dohlíží na provoz svého nezávislého knihkupectví a vydavatelství, které v Kalifornii založil před 66 lety. Na místo, kde je slavná generace beatniků doslova stále živá, se vypravil náš americký zpravodaj Jan Kaliba.

Investoval 500 dolarů

Papír může shořet, ale slova utečou, hlásá výzdoba podniku City Lights. Ten poprvé vešel výrazněji ve známost při obvinění z nemravnosti a během soudního procesu poté, co v roce 1956 vydal Ginsbergovo Kvílení a další básně. Celý příběh ale začal už o tři roky dříve v maličké místnosti, přes kterou se z rušné ulice čínské čtvrti San Franciska do knihkupectví vstupuje dodnes.

Čtěte také

„Je to tenhle trojúhelníček, to bylo celé. Každých deset let jsme přidávali další místnost, až jsme v roce 2000 obsadili celou budovu. Ferlinghetti na začátku investoval 500 dolarů. Ještě předtím, než vydal Kvílení, už tu byla velmi živá literární scéna, která měla vliv na beatniky i na Ferlinghettiho,“ popisuje Peter Maravelis, jeden z ředitelů Ferlinghettiho knihkupectví a vydavatelství.

On sám má na starosti pořádání veřejných čtení a dalších akcí. Tou největší za poslední roky byly letošní oslavy mistrových 100. narozenin. 

Křehký Ferlinghetti

Uvnitř podniku vidíme obří desku s Ferlinghettiho podobiznou a blahopřáním, ke kterému fixou připojily své podpisy stovky návštěvníků. Nebo autobiografický román, který Lawrence Ferlinghetti k této příležitosti vydal a pozvané osobnosti z něho předčítaly. On sám už téměř přišel o sluch a oslav se neúčastnil.

Udal směr, jakým máme jeho podnik vést, a to i poté, co už nebude mezi námi. Politicky, esteticky i v mnoha dalších ohledech.
Petr Maravelis

„Ve sto letech je stále vitální, ale, řekněme, poněkud křehký. Ovšem jeho mysl je v pořádku a soustředěná. Udal směr, jakým máme jeho podnik vést, a to i poté, co už nebude mezi námi. Politicky, esteticky i v mnoha dalších ohledech. Má to i právně ošetřené, vytvořil svěřenecký fond, a tak si zajistil, že City Lights bude i nadále dělat překlady, vydávat knihy reflektující politické dění ve Spojených státech a taky poezii, která je stále důležitou součástí našeho vydavatelského plánu.“

Komerci hledejte jinde

Rozvrzané schody vedou z přízemního patra jak směrem dolů, tak nahoru. Třípodlažní knihkupectví má dřevěný interiér, prostory jsou stísněné a odpoledne tady není příliš k hnutí. Lidé prohlížejí, čtou i debatují. Přesně tak to majitel zamýšlel, ujišťuje mě jeho podřízený Peter Maravelis a vypráví o charakteru podniku, který má na skladě třeba Kunderův Žert.

Například takové Trumpovo Umění obchodu by tu prý neprodávali, ani kdyby jim zákazníci chtěli ruce utrhat

Například takové Trumpovo Umění obchodu by tu prý neprodávali, ani kdyby jim zákazníci chtěli ruce utrhat. 

„Ferlinghetti na tohle myslel, když si nás všechny do vedení podniku vybíral. Od samého začátku měl představu knihkupectví a vydavatelství jako o místě, kde se potkávají autoři všech generací navzájem i s veřejností. Chtěl vytvářet nový typ diskusí, včetně těch politických.“

Tady je slavná generace beatniků doslova stále živá

„Lidi se nás ptají, proč nemáme sekci bestsellerů. Protože to je jednoduše komerce. Naše politické zájmy jsou úplně jiné. Nejsme proti bestsellerům, pokud to pasuje do našeho zaměření na aktuální společenské problémy. Takže máme třeba sekci o klimatické krizi nebo tady naproti nám vidíte regál nazvaný Pedagogika odporu. Ta vznikla po zvolení Donalda Trumpa, klade si otázku, jak k tomu došlo, a sbíhají se v ní historie, politika, knihy o aktivismu, odborech… je směsice různých oborů, které vedou dialog na společné téma a tvoří nový, hybridní obor,“ ukazuje Peter Maravelis.

Sám Ferlinghetti sem mezi knihy i ve sto letech prý ještě čas od času sejde ze svého bytu, který má ve stejné budově. Tu město začátkem století zařadilo mezi chráněné památky.

autoři: Jan Kaliba , als
Spustit audio

Související