V Jaroměři začala další fáze oprav nádraží. S ní souvisí výluka a možné problémy cestujících vlaky

18. červen 2020 10:20

Cestující na železnici mezi Hradcem Králové a Náchodem, Trutnovem nebo Libercem zase musí kus cesty náhradním autobusem. To, na co si neradi zvykali dlouhé měsíce loňského roku - tedy výluka na železniční stanici Jaroměř - je tu od pondělí zase. Tentokrát ale jen na pár dní. Takto vypadal na nádraží den první.

Čtěte také

Výluka není bezpodmínečná a úplná, naopak. Některé osobní vlaky jedou a v určitých časech, brzy ráno a pozdě večer, vlastně jedou i rychlíky. Orientace cestujících tedy není na první pohled úplně snadná a tak se raději někteří vydali na cestu o dost dřív.

„Dnes jsme přišli dříve v podstatě o jeden vlak," říká Jirka, která navíc řeší další rébus.
„Teď jsem například dohledala odkud ten náhradní autobus jede. Protože někdy jede odtud a jindy zase tam odtud."

Nakonec se ale vše vyřešilo a jak říkají další oslovení cestující, je to o tom, než si vše v uvozovkách sedne.

Jaroměř je prvně připomínána v roce 1298. Hradiště bylo povýšeno na královské město, patřící od roku 1307 manželce Vaclava II. Elišce Rejčce jako věnné město českých královen

O to, aby si to sedlo, se v Jaroměři i v Hradci Králové starají pracovníci Českých drah, kteří jsou připraveni poradit.

To potvrzuje specialista firmy Tomáš Fiala.
„Bude tady koordinátor dopravce, který bude řídit autobusovou dopravu a s tím mu budou pomáhat vlakové čety, které budou zajišťovat odbavení a informování cestujících."

Dotazů bude asi hodně

Některé náhradní autobusy vyjíždějí ve stejný čas jako rychlíky, další, ty ve směru na Trutnov, o 20 minut dřív. Některé do Hradce Králové přijedou ve stejný čas jako vlak, který nahrazují, a jiné později. A cestující tak nestihnou přípoj z Trutnova na Prahu a budou muset čekat nebo jet přes Pardubice.

To všechno navíc jen v době od 7:30 hodin ráno do 18:00 hodin večer.

Čtěte také

Pokud máte pocit, že se v tom ztrácíte, tak vězte, že nejlepší je najít si spojení v internetovém vyhledavači, který už se všemi změnami počítá. Nebo zavolat na infolinku.

Pozitivní zprávou je, že tentokrát se k samotným komplikacím v železniční dopravě nepřidá žádná další. Během loňské, několik měsíců trvající výluky, město Jaroměř zakázalo vjezd některých aut do některých ulic.

Tentokrát nic takového radnice nepřipravuje, říká starosta Jaroměře Josef Horáček z Volby pro město.
„Dopravní zátěž v Jaroměři je v podstatě neměnná a dokud se nedokončí výstavba obchvatu tak pravděpodobně taková i zůstane. Tedy nechystáme žádné další omezení."

Vlaky a železnice mají určitě budoucnost (ilustrační foto)

Výluka skončí 26. června. Od 1. července pak bude sloužit nové nádraží v Jaroměři, opravené za stovky milionů korun, už naplno.

I proto berou cestující výluku vlastně tak, jako Eliška.
„Co s tím nadělám. Aspoň to tady bude opravené a nové. A bude to jezdit fajn."

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související