V Jáchymově vzniká Knihovna Latinské školy. Návštěvníky zavede do období renesance

16. duben 2019 12:00

Knihy staré víc než 400 let, psané latinsky, německy i česky nebo takzvané knihy na řetězu. To nabídne nově vznikající Knihovna Latinské školy v Jáchymově na Karlovarsku. Prostory vybralo město v renesančním sklepení vlastní radnice.

Možnost přenést se v čase do období renesance. Tu budou mít návštěvníci Knihovny Latinské školy, která vzniká v Jáchymově. Vzácná sbírka obsahuje zhruba 240 svazků knih z 15. a 16 století. Zájemcům představí hornické město v období jeho největší slávy. 

Radnice se rozhodla využít svých sklepení a vytvořit v nich moderní zázemí pro renesanční knihovnu, jejíž součástí nebude jen expozice historických spisů, ale také například knihařská dílna nebo hudební místnost, ve které bude umístěna největší kniha sbírky – renesanční zpěvník.

V tuto chvíli je zde vyskládaný nábytek, desky stolů, připraveny jsou také základy pro instalaci speciálních klimatizovaných vitrín a bezpečnostní prvky. V budoucí knihařské dílně už jsou první stroje, a to speciální lis a takzvaný papšér – profesionální řezačka.

Ke kompletnímu vybavení podle Jana Hadravy z městského úřadu už chybí jen pár kousků nábytku, který by měl být hotov do tří měsíců. Vyrábí se makety, tisknou se průvodní texty a brožura, která bude pojednávat o knihovně a jáchymovské historii. Veřejnosti by se knihovna měla otevřít na konci listopadu letošního roku.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio