V Izraeli nemluvte

Před cestou do Izraele jsem si načetl spoustu průvodců a doporučení.Všude bylo upozornění na přechody hranic s Izraelem.V každém odstavci bylo napsáno:neodporujte,buďte trpěliví, spolupracujte,dělají to pro vaši bezpečnost.

S tímto doporučením jsem absolvoval první výslech na letišti v Praze.Otázky byly typu,proč jedu do Izraele,s kým se tam hodlám potkat, jestli tam někomu něco vezu a zda mám u sebe zbraň.Opatření pasu samolepkou ČSA security jsem považoval za úspěch.

Z Izraele jsme přecházeli do Jordánska.Jordánská kontrola byla bez výslechů a bez sebemenších problémů.Cesta zpět do Izraele zahrnovala důkladnou kontrolu.Mezi prvními otázkami je zda vezu zbraně a bomby.Má odpověď byla jasná a doufám,že i přesvědčivá:"Ne".

Mladá sympatická slečna v uniformě s výrazně tmavýma očima, černými vlasy a snědou pletí se snažila přečíst mé jméno z pasu:"Jiirii".U mého křestního jména ji dělalo problém vyslovit "ř" nebo celou tu soustavu písmen v celku.V duchu mých nastudovaných průvodců jsem chtěl spolupracovat a pomoct.Tak jsem řekl:"George".Podívala se na mne přísným pohledem.Oblepila pas systémem různých číslic a nevrátila mi ho.Jen přikázala,abych si postoupil dále.Nikdo si mě nevšímal.

Všichni co byli za mnou už byli odbavení.Po delší době přišel celník a řekl mi,ať odevzdám mobil a fotoaparát.V tu chvíli,ovlivněný médii,jsem se viděl jako rukojmí v poušti bez civilizace,bez pasu a sebemenšího dovolání.Celník mi z mobilu a fotoaparátu odebral otisky prstů.Najednou se objevil i můj pas.Na něm také setřel otisky prstů.Potom jsem si mohl zabalit kufr,který prohledal jiný celník a pustili mě do Svaté země.

Při odletu z Izraele do Prahy mě celníci příjemně překvapili.Ke každému pasažérovi přistoupila žena s papírem o velikosti A4,na kterém měla napsané nám už známé otázky o zbraních a bombách a s kým jsem se za svého pobytu setkal.Z předchozí zkušenosti jsem jen vrtěl a nebo kýval hlavou.

Proto bych rád doplnil všechny doporučení při vstupu do Izraele a to-NEMLUVTE.

Tato reportáž se uchází o vaši přízeň v soutěži Zápisníku zahraničních zpravodajů. Pro své hodnocení můžete využít známkování pod textem - systém je stejný jako ve škole. Reportáže zaslané v druhém kole soutěže můžete hodnotit v květnu 2009. Další informace uslyšíte ve vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu každou sobotu a neděli po 10. a 22. hodině.

autor: posluchač
Spustit audio