V Iowě po čtyřech letech znovu začal nejen výběr prezidentských kandidátů, ale i sezóna svérázné volební turistiky

Někdo rád cestuje za památkami, jiný za příjemnou koupelí v moři, ale najdou se i takoví podivíni, kteří investují čas a peníze a jedou velkou dálku, aby zblízka pozorovali volby. Ve Spojených státech začaly prezidentské primárky a s nimi se do terénu vydali i Američané, kteří si svou demokracii užívají právě tímto způsobem. Během prvního únorového víkendu se z různých koutů země sjeli do mrazivého a celkem pustého zemědělského státu Iowa. Byl tam i zpravodaj Jan Kaliba.

V malinké konferenční místnosti na předměstí Des Moines, hlavního města Iowy, energicky hřímá menší, prošedivělý muž. Joe Walsh je bývalý republikánský kongresman, před čtyřmi lety volič Donalda Trumpa a teď jeho velký kritik a protikandidát v republikánských primárkách.

Informace z první ruky

Kolem něj sedí spíš zvědavci, než jeho možní voliči, a nevěřícně na něj zírá i Andrea Blacková, která přijela až ze státu Washington na pobřeží Pacifiku.

Čtěte také

„Jsem jen hrozně zvědavá. Slyšela jsem ho mluvit už před dvěma dny a jsem jím fascinovaná. Člen konzervativního hnutí Tea Party v rámci republikánské strany, agresivně útočil na prezidenta Obamu. Volil Trumpa, ale teď otočil a má o současném prezidentovi hodně co říct,“ vysvětluje politická turistka.

Do Iowy se vydala na terénní průzkum. „Chodím na akce všech kandidátů, abych jim porozuměla a měla informace z první ruky,“ dodává.

Profesionální deformace

Vedle Andrey sedí dva muži, které taky můžeme zařadit mezi pěstitele volební turistiky. I když pro Davida a jeho kamaráda je tato jejich záliba dokonce součástí povolání.

Joe Walsh je bývalý republikánský kongresman, před čtyřmi lety volič Donalda Trumpa a teď jeho velký kritik a protikandidát v republikánských primárkách

„Jsem politolog z místní Drakeovy univerzity, takže mě všechny podobné volební akce zajímají. Mám tu kolegu z Číny, který je taky politolog a přijel pozorovat volební ruch, takže obrážíme co nejvíc mítinků. Je to pro nás studijní příležitost,“ popisuje David.

Tuhle dvojici potkám v Des Moines během čtyř předvolebních dnů ještě několikrát, ale i další tváře se opakují. Celý volební cirkus je i díky malé rozloze a lidnatosti Iowy vlastně docela komorní událostí a možná by se opravdu vešel pod jedno větší šapitó.

Na pár kroků od budoucího prezidenta?

„Miluju tu show, líbí se mi vzrušená volební atmosféra kolem kandidátů,“ přiznává Jim, starší muž, kterého potkávám na mítinku demokratky Elizabeth Warrenové. „Dává mi to šanci poslechnout si jejich předvolební poselství a pomáhá při rozhodování.“

Volební mítink demokratické senátorky Elizabeth Warrenové v Iowě

„Taky je super, že tak vzniká docela dobrá možnost se třeba s Warrenovou pozdravit. V zemi s 330 miliony obyvatel můžete promluvit s potenciálním příštím prezidentem!“ vyzdvihuje další výhody předvolebního cestování.

„Zrovna jsem byl na akci, kde jsem stál od bývalého ministra zahraničí Johna Kerryho stejně daleko jako teď od vás. Bavili jsme se o Pařížské klimatické dohodě. To se vám na mnoha místech nepoštěstí, takže je to docela stylové.“

V centru dění

Prodejce předvolebního zboží ani mráz neodradí

Ani Jim nepatří mezi místní voliče. Na jeho vizitce stojí: Jim Ward, poslanec zákonodárného sboru státu Kansas. Ale jak už jsem poznal s politologem z Číny, atraktivita volební Iowy sahá daleko za americké hranice.

Ve frontě na mítink Donalda Trumpa potkávám Chrise, studenta zdejší Drakeovy univerzity. Volit nemůže, protože je z Toga, ale tahle akce je pro něj neodolatelným pokušením, a tak se i on přidává k politickým turistům. A kde jsou turisti, tam samozřejmě nechybějí ani obchodníci.

Čtyři dny slávy v zapadákově

„Lidi jsou letos velmi dychtiví. Ve hře je stále hodně kandidátů a jsou mezi nimi velké rozdíly. Řadu z nich voliči na rozdíl od Hillary Clintonové v minulých volbách podporují velmi vášnivě, bojují za ně a chtějí to dělat co nejviditelnějším způsobem – tričkem, ponožkami, figurkami… A nás baví na to reagovat,“ potvrzuje Taylor Frame.

Seznam demokratických kandidátů na prezidenta se mění každých pár dní. Obchodníci kvůli tomu museli projevit neobvyklou míru kreativity

Je ředitelem obchodu se zbožím s volební tematikou, které je často velmi sebeironické vůči Iowě, americkému zapadákovu, který každé čtyři roky bedlivě sleduje celá země. Hitem je teď hlavně tričko se jmény rekordního počtu demokratických kandidátů, teď plné škrtanců a šipek.

Kdo poletí z kola ven?

Původně jsme na tom tričku měli seznam 25 kandidátů, ale hned jak jsme ho vyrobili, začali postupně odstupovat, jiní zase přibývali, takže teď je z toho dlouhý seznam plný změn,“ vysvětluje obchodník. „Můžeme ho aktualizovat během jedné hodiny, ale většinou to děláme najednou až po více změnách. Ale lidi jsou kreativní a fixkami si ho upravují sami,“ směje se.

I prezident Trump je zvědavý, kdo na tomhle tričku v červenci zbude coby poslední nepřeškrtnutý demokrat a zároveň jeho soupeř v listopadových volbách.

autoři: Jan Kaliba , and
Spustit audio