V hradeckém Domově u Biřičky je přes 80 případů covidu-19. Nakažení jsou klienti i ošetřovatelé

23. říjen 2020 09:38

Výsledky plošného testování v Domově u Biřičky v Hradci Králové potvrdily nákazu koronavirem u desítek zaměstnanců a klientů. Na druhou část výsledků čekalo vedení Domova až do pozdních večerních hodin. Dozvědělo se, že ze 480 zpracovaných testů vyšlo pozitivně 49 klientů a 33 zaměstnanců.

Přímo u největšího sociálního zařízení v Královéhradeckém kraji zjišťoval podrobnosti reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

V Domově u Biřičky v Hradci Králové je sice 220 zaměstnanců a 330 klientů, ale provozy prádelny a kuchyně byly dlouhodobě izolovány. Zaměstnanci těchto provozů tedy nakonec nemuseli být testováni. Dnes ráno to upřesnila ředitelka domova Daniela Lusková s tím, že se v zařízení dokonce objevila i některá oddělení bez nákazy.

Takže situace je relativně klidná i když samozřejmě 17 procent lidí s koronavirem je hodně velké číslo.

Zařízení teď chybí zhruba 50 členů personálů. 33 z nich kvůli koronaviru a další mají obavu z toho, že by se mohli nakazit a vedení domova to respektuje.

Desítky nakažených členů personálu se musí někde projevit. Domov ale předevčírem zveřejnil na facebooku prosbu o pomoc a odezva od veřejnosti byla obrovská, hlásí se například zdravotní sestry v důchodu nebo i lidé s dřívější zkušeností s péčí o seniory.

Technologii zachycující koronavirus ze vzduchu využívá jako první hradecký Domov U Biřičky

Domov je podle zkušeností rozdělí například na ty, kteří budou pomáhat s přímou péčí nebo kteří třeba budou jen pomáhat s vycházkami po areálu. Ve hře jsou stále i studenti, kteří by do domova nastoupili na pracovní příkaz.

Daniela Lusková dnes ráno také řekla, že pořádala Královéhradecký kraj celkem o 14 studentů.

Každopádně všichni, kteří budou pomáhat, musí absolvovat testy - první výsledky dobrovolníků mají být hotové o víkendu tak, aby v pondělí mohlo vedení domova dobrovolníky nasadit do směn. Do konce týdne musí vydržet se stávající kapacitou a využít třeba přesčasové hodiny.

Čtěte také

V Domově u Biřičky je tedy celá řada nakažených, jak jsou na tom vlastně další podobná zařízení v Královéhradeckém kraji?

Podle informací z hejtmanství v Královéhradeckém kraji je v této chvíli nákaza v celkem třiadvaceti pobytových zařízeních sociálních služeb.

V některých zařízeních se nákaza objevila jen u členů personálu, ve třinácti případech jsou mezi nemocnými i klienti. Právě mezi klienty bylo podle včerejších statistik - dnešní zatím k dispozici nejsou - v kraji celkem 117 nakažených.

Vedle Domova u Biřičky je větší množství nemocných například v Domově důchodců v Humburkách, v Polici nad Metují nebo v Tmavém Dole a také v zařízení Sociálních služeb města Jičína.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související