V Hostinném nechyběl na městských slavnostech půlnoční ohňostroj. Nešlo o zbytečné riziko?

6. srpen 2018 10:56

Tisíce lidí si jako každý rok na začátku srpna nenechaly ujít půlnoční ohňostroj v Hostinném. Jde o tradiční součást slavností Porcinkule a město si na něm dává docela záležet. Jak zjistil reportér Tomáš Lörincz, ani letos ohňostroj nechyběl, i když současné suché počasí hrátkám s ohněm nepřeje.

Před ohňostrojem během dne třikrát zapršelo a to úplné sucho bylo pryč, podle velitele místní jednotky Sboru dobrovolných hasičů Petra Šmída to ale prakticky nehrálo roli: „My jsme klidní i kdyby nezapršelo. Protože to sucho je v přírodě, v lesích a na polích. A ve městě ten déšť nemá prakticky žádný vliv. I kdyby týden pršelo a v lese a na poli bylo mokro a na dvě hodiny vysvitlo sluníčko, tak ty střechy jsou zrovna tak suché, jako při těchto vedrech. Lidé si akorát myslí, že když je vyhlášeno sucho, tak hrozí potencionální nebezpečí při ohňostrojích ve městech."

Vzpomínková akce hasičů z okresu Rychnov nad Kněžnou 20 let po povodni

Tomáš Libich ze společnosti Pyroefekty.cz, která měla ohňostroj na starosti, k tomu dodává, že profesionální pyrotechnika ve zkušených rukách představuje jen minimální riziko: „Pyrotechnika je vyráběna tak, aby nic nezapálila. Ovšem je to samozřejmě pyrotechnika, takže je tam nějaká fáze hoření, jsou tam chemikálie. Tedy může se to v nějakých podmínkách zachovat jinak, než má. Tomu se prostě člověk nevyhne. Dělá se vše pro to, aby bylo to riziko co nejmenší. Celkově je ta pyrotechnika dělaná tak, aby nic nechytlo. A jsou tam parametry bezpečnostních okruhů a dalších věcí, které se prostě musí dodržet v každém případě."

Jak hasiči, tak autoři ohňostroje nemluvili o tom, že se v žádném případě nemohlo nic stát - dobře věděli, že náhoda ne vždycky hraje s tou správnou stranou. Hasiči měli připravenou techniku a už během ohňostroje pouštěli směrem na náměstí proudy vody.

Soutěž OD BRÁNY K BRÁNĚ - kostel nejvsvětější trojice v Hostinném v ul. Horní Brána

„Zakrápíme plachtu. Pokud by pršelo, tak to jediné bychom nemuseli dělat. Je to kvůli tomu, kdyby náhodou spadl nějaký uhlík, aby se ta plachta nad pódiem nepropálila. A drží se samozřejmě hlídka na střeše. Ta vše monitoruje zhruba ještě dvě hodiny po skončení ohňostroje," říkal Petr Šmíd.

Na náměstí stála motorová čtyřkolka s 250 litry vody na drobné požáry, za městským úřadem pak cisterna se třemi kubíky a na všechno dohlíželo dvanáct hasičů. I když jsou podle hasičů v okolí výhradně plechové střechy nebo střechy z nehořlavých šindelů a i když riziko bylo tedy - jak jsme slyšeli - minimální - přesto se pořadatelé rozhodli některé agresivnější efekty vynechat.

Novoroční ohňostroj v Hradci Králové

Diváci to ale podle Tomáše Libicha nepoznali: „Naopak paradoxně jsme museli dát například dva místo toho jednoho efektu, který byl víc agresivní. Takže jsem vlastně naopak přidali."

Slova hasičů i autorů ohňostroje nakonec potvrdil úplně klidný průběh ohňostroje. Město stojí dál a návštěvníci mají na co vzpomínat.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související