V Hořicích se i nadále svezete městskou hromadnou dopravou. Radnice našla cestu jak ji udržet

30. leden 2020 09:29

Radnice v Hořicích našla cestu k tomu, jak ve městě udržet městskou hromadnou dopravu a přitom nemuset z obecní pokladny vytáhnout bezmála půldruhého miliónu korun. Osmitisícové město sice z ekonomických důvodů zatím vzdalo myšlenku na vlastní linky, domluvily se ale na spolupráci s Královéhradeckým krajem. Jako MHD bude využívat část úseku některých meziměstských linek.

Čtěte také

„Jde nám opravdu o propojení jižní části města, to znamená vlakového a autobusového nádraží, centra města a kopce Gothard, kde je umístěn náš městský hřbitov," vysvětluje starosta Aleš Svoboda ze Šance pro rozvoj, proč osmitisícové Hořice potřebují vlastní MHD.

Pravdou je, že třeba cesta od vlakového nádraží ke hřbitovu je procházka svižnou chůzí na půl hodiny a třeba senioři s tím mají potíže. Právě ke hřbitovu pojede dokonce jedna linka navíc.
„Je to vzdálenější a jezdí tam především senioři, starší spoluobčané. Takže jsme tuto linku rozšířili o jeden okruh. Pojede ještě jeden autobus v odpoledních hodinách. Tedy měli by se tam lidé dostat snadněji."

Autobusová zastávka (ilustrační foto)

Město původně zvažovalo, že vybere externího dopravce speciálně pro MHD, ale nakonec od téhle myšlenky upustilo. Důvody? Ekonomické, říká Aleš Svoboda.
„Přespolní dopravci by byli příliš drazí, takže bychom moc neušetřili. Když jsme před dvěma lety vypisovali výběrové řízení, tak jsme dostali nabídku asi za 1,5 milionu korun. A současný stav je takový, že nás MHD stojí zhruba 400 tisíc korun."

Čtěte také

Dohoda s Královéhradeckým krajem byla nakonec relativně rychlá. Kraj už totiž s podobnou formou pomoci zkušenosti má, říká mluvčí Sylvie Velčovská.
„Děje se tak i v jiných městech. Konkrétně v Hořicích jsme využili vozidla při jejich čekání před dalším výkonem."

Problém nebude ani to, že se některým linkám změní jízdní řády. Týká se to především spojů s výchozím bodem v Hořicích a cílem v Jičíně - že přibude pár zastávek prodlouží jízdní dobu o několik minut.

„V případě, že se jedná o změny jízdních řádů v souladu se smlouvou, tak dopravci musí změny akceptovat. A také je akceptují," dodává Sylvie Velčovská.

Pokud jde o další variantu dopravy seniorů v Hořicích - Senior taxi - tu město zatím zvažuje.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související