V Hořicích na Jičínsku vzplála tkalcovna, škoda může přesáhnout 200 milionů

22. prosinec 2012

Hasiči se dnes potýkali s rozsáhlým požárem textilky Mileta v Hořicích na Jičínsku. Oheň zachvátil halu tkalcovny, nikdo se nezranil. Škoda bude zřejmě vysoká, může jít o 200 až 250 milionů korun.

Dopoledne se z budovy tkalcovny valil hustý dým, viditelný ze širokého okolí.

Na místo přijelo 15 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Kolem 14 hodiny odpoledne už měli hasiči požár z velké části pod kontrolou, o hodinu později dohašovali ohniska požáru uvnitř budovy. Hlídat požářiště budou zřejmě celou noc.

Přestože se dnes v Miletě vyrábělo, požár se obešel bez zranění.

Podle policie jedna z dělnic vypověděla, že hořet začalo od prasklé výbojky. Statici a vyšetřovatelé se dostanou do haly nejdřív zítra ráno.

Textilka je na okraji Hořic mimo hlavní zástavbu. Vlastní ji indická firma Alok. Mileta patří mezi největší evropské výrobce kapesníků, košilovin a batistů a zaměstnává zhruba 360 lidí.

Podle generálního ředitele Milety Otakara Petráčka se továrna pokusí co nejrychleji obnovit výrobu.

„Hořel provoz, ve kterém byly jednak sklady hotového materiálu, sklady surovin a řádově deset procent celé technologie. Takže samozřejmě je to nepříjemný zásah, ale není to pro Miletu likvidační. My nepředpokládáme, že by to nějakým způsobem mělo ohrozit zaměstnanost,“ uvedl Petráček.


Zvětšit mapu
autoři: rep , Ota Nehasil , Jiří Fremuth , sib , Vojtěch Kouřímský
Spustit audio