V Greenwichi velkolepě zrekonstruovali barokní Queen's House. Vyzdobil ho současný umělec

Návštěvníci britské metropole mívají na seznamu „povinných“ zastávek na jednom z čelních míst čtvrť Greenwich. Tamní architektonický komplex, který se táhne od Temže až k proslulému parku, patří na seznam památek UNESCO. Po čtrnácti měsících náročné rekonstrukce se od příštího týdne pro veřejnost znovu otevírá tamní Queen's House, první klasicistní palác v Británii vůbec.

Když se Queen's House ve 30. letech 17. století stavěl, šlo o architektonicky revoluční počin. Vezměme si třeba slavné tulipánové schodiště Iniga Jonese, první samonosné schodiště v Británii vůbec.

A tak když se řešilo, jak přistoupit k rekonstrukci paláce, zvolil se podobně revoluční přístup. Místo návratu původních obrazů Florenťana Gentileschiho byla dekorací velkého sálu pověřena neméně významná postava současného ostrovního umění, držitel Turnerovy ceny, Richard Wright.

Staré s novým v symbióze

„Naší myšlenkou bylo, aby současný umělec vytvořil něco šitého na míru pro tuhle konkrétní stavbu. Což byl vlastně i případ malíře Gentileschiho před 400 lety,“ vysvětluje ředitelka uměleckých sbírek Queen's House Christine Ridingová.

Působivé samonosné Tulipánové schodiště Iniga Jonese

„Byla jsem přesvědčena, že 80 procent konečného výsledku bude už ve výběru samotného umělce. Richard Wright nám přišel jako velmi vhodný kandidát, protože vytváří díla jen pro konkrétní prostory a ta se pak neobjeví už nikde jinde,“ dodává

Čtěte také

Stojíme ve velkém sále, který je tak působivý, že při návštěvě stojí za to zkontrolovat, jestli máte skutečně zavřená ústa. Richard Wright nepředvedl žádnou „divočinu“ – vyzdobil strop a stěny zlatými lístky, svitky a květy. Původně přicházela v úvahu i varianta, že se do Greenwiche vrátí na původní místo plátna Oratia Gentileschiho.

„Byla to jedna z možností, ta díla totiž pořád existují. Visí v Marlborough House v Londýně. Jenže potíž je v tom, že tato série obrazů tam visí už od počátku 18. století. Navíc tamní strop je asi o třetinu nižší, a tak museli plátna ořezat,“ říká Christine Ridingová s tím, že neexistují prameny, ze kterých by se dala původní podoba obrazů rekonstruovat.

Queen's House pochází ze 30. let 17. století

Obraz od Francise Drakea

Dnešními taháky Queen's House jsou stovky uměleckých děl včetně obrazů Canaletta nebo Hogartha. Nové podobě sbírky ovšem vévodí slavný portrét královny Alžběty I., který byl kdysi majetkem legendárního piráta Sira Francise Drakea. Jeho pořízení se stalo předmětm působivé celonárodní sbírky.

Čtěte také

„Svým způsobem se Alžběta vrací domů, protože slavná panovnice se narodila tady v Greewichi,“ říká kurátorka Sue Prichardová. „Je úžasné, že obraz byl stovky let v majetku rodiny Francise Drakea, který kdysi osobně schválil jeho koupi. Lidé se pro záchranu obrazu pro Británii neskutečně nadchli a věnovali na nákup díla spoustu peněz.“

V Queen's House na dohled od Temže vás čeká několik desítek příjemně strávených minut. O to příjemnějších, že si za vstup do kdysi nejmodernějšího domu v Británii neplatí.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio