V Gaze začalo platit třídenní příměří. Egypt a USA organizují mírové hovory v Káhiře

1. srpen 2014
Zprávy

V sedm hodin ráno (SELČ) začalo v pásmu Gazy platit oboustranné třídenní příměří mezi Izraelem a Hamásem. Do pondělního rána tak mají obě strany čas mluvit o podmínkách definitivního ukončení konfliktu. Příměří umožní přivézt do pásma Gazy potraviny a léky. Záchranáři také můžou vyprostit těla zasypaná sutinami a pohřbít mrtvé.

„Výzvu OSN jsme vyslyšeli. Vzhledem k zoufalé situaci našich lidí v Gaze a po diskusích se všemi skupinami palestinského odporu jsme souhlasili se 72hodinovým příměřím od pátečních 8 hodin ráno,“ prohlásil mluvčí Hamásu Sámí Abú Zuhrí.

Jen krátce před začátkem platnosti příměří ale zemřelo několik Palestinců i Izraelců. Palba z izraelských tanků zabila osm Palestinců. Izraelská armáda zase oznámila, že minometný granát vypálený Hamásem ve čtvrtek večer zabil pět jejích vojáků.

„Tady na města v Izraeli dopadaly rakety ještě v půl osmé ráno,“ přibližuje blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček. Připomíná zároveň, že dnes se očekávají nepokoje na palestinském Západním břehu a také ve východním Jeruzalémě.

„Jsou tam rozmístěni policisté mnohem více než jindy. Do hlavní mešity dovolili na dnešní páteční modlitbu vstup jen mužům starším 50 let. Úřady se zejména obávají, že může dojít k nepokojům místní palestinské mládeže,“ vysvětluje zpravodaj.

Egypt mezitím pozval obě znepřátelené strany k jednáním o ukončení konfliktu.

„Izraelská a palestinská delegace by se měly urychleně sejít v Káhiře na jednání s egyptskou vládou. Egypt je pozval s cílem dosáhnout trvalého příměří. Obě strany budou mít při vyjednávání možnost diskutovat o všech problematických otázkách,“ uvedl mluvčí generálního tajemníka OSN Stephan Dujarric.

autor: sed
Spustit audio