V Dubrovníku můžete vidět Picassova díla

13. červenec 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

Na ostrově Murter škodí salmonela. Dubrovník představuje díla Pabla Piccasa. A jaké bude počasí? Oblačno, zataženo, déšť a bouřky - pondělí bude u Jadranu hodně mokré!

Dvacet hostů a zaměstnanců hotelu Colentum na ostrově Murter onemocnělo salmonelózou. První z nich s vysokými teplotami, průjmem a bolestmi břicha vyhledali lékařskou pomoc už v pátek odpoledne. Ještě ten večer hygienici provedli kontrolu v hotelové kuchyni. Výsledky mikrobiologiské analýzy prokázaly salmonelovou nákazu.

Kompletní výsledky laboratorních vyšetření vzorků stolice všech zaměstnanců kuchyně budou známy do tří dnů. Hygienici také čekají na rozbory vzorků jídla a potravin. Z dvaceti nakažených je devět hospitalizováno na infekčním oddělení nemocnice v Šibeniku, jejich stav je stabilní a do dvou dnů by mohli jít domů.

Picassova díla můžete vidět v Dubrovníku. Od úterý je v tamním Muzeu moderního umění otevřená výstava grafických děl Pabla Picassa - kontroverzního malíře a jednoho z nejvýznamnějších umělců 20. století. Představuje tři z jeho grafických sérií: Suite Vollard, La Tauromaquia a Suite 156. Expozice, zachycující Picassovo dílo v období mezi léty 1930 a 1972, bude v Dubrovnickém muzeu seřazena v chronologickém pořadí.

Umělecká díla jsou zapůjčená z Německa (Kunstmuseum Mülheim an der Ruhr in der Alten Post) a privátní švýcarské sbírky. Navštívit ji v Dubrovníku můžete do září. Výstavu koordinuje Miloš Glavurtić, který je zároveň iniciátorem celé akce. Sponzoring převzalo město Dubrovník. Expozice v dubrovnickém muzeu moderního umění je otevřená od 10 do 20 hodin denně kromě pondělí. Vstupenka pro jednotlivce přijde na 40 kun, pro skupiny 10 a více návštěvníků pak 30 kun na osobu.

Ceny pohonných hmot

V národní síti INA litr naturalu 95 koupíte za 9 kun 65 lip. Euronafta stojí 9 kun 93 lip. A pro vás, kteří jezdíte na plyn, v Chorvatsku litr stojí 3,35.

Kurzy měn

Pro výměnu peněz vám pro srovnání řekneme aktuální kurzy další z chorvatských bank - tentokrát Raiffeisen. 100 českých korun mění za 29 kun 70 lip a za euro 7 kun 17 lip.

Předpověď počasí na 14. 7. 2008

Zítra bude u pobřeží Jadranu oblačno až zataženo s deštěm a bouřkami. Nejvíc si sluníčka užije zítra Dalmácie, ale i tam se odpoledne čekají přeháňky a bouřky. U Jadranu bude foukat vítr od severozápadu, který se večer na severním pobřeží změní na buru. Na jihu Dalmácie bude zítra foukat mírný jižní vítr. Nejnižší ranní teplota u Jadranu 21 až 26 stupňů. Odpolední vystoupí na 27 v Istrii a na 30 až 32 v Dalmácii.

Teplota moře dnes maličko poklesla. Na většině míst u pobřeží byla odpoledne voda teplá 26 stupňů. Pouze u Rabu měla o stupínek víc, tedy 27.

autor: blč
Spustit audio

Více z pořadu