V domově pro seniory v libereckém Františkově je třetí nakažený koronavirem

Test prokázal onemocnění Covid-19 u druhého klienta Domova seniorů v Liberci na Františkově. Je to spolubydlící muže, u kterého byla nákaza prokázána ve čtvrtek. Oba jsou teď na infekčním oddělení liberecké nemocnice. Další už dříve nakaženou je pracovnice přímé péče domova, ta je teď v izolaci.

„Jsme domluveni z krajskou hygienickou stanicí, že bude otestováno sedmnáct uživatelů a čtyři zaměstnanci," uvedl náměstek libereckého hejtmana pro sociální věci Pavel Svoboda z ČSSD. Podle něj jde o klienty a zaměstnance, kteří žijí nebo pracují na stejném patře jako oba nemocní senioři. Další zaměstnanci jsou podle náměstka v karanténě. Krátce po poledni do domova přijela odběrová sanitka. Celé patro také prošlo důkladnou dezinfekcí, která se bude průběžně opakovat. S dalším testováním se podle Svobody počítá v příštích dnech.

Domov v Liberci na Františkově je největším zařízením svého druhu v Libereckém kraji. Stará se o 166 seniorů, dalších 34 klientů má domov se zvláštním režimem, který je jeho součástí. Pracuje v něm 138 lidí. „Plně spolupracujeme s hygienickou stanicí Libereckého kraje, se zřizovatelem, tedy Libereckým krajem. Věřím, že se nám povede situaci zvládnout," vyjádřil se k situaci ředitel domova Jan Gabriel.

Domov pro seniory v Liberci Františkově není prvním domovem, kde se nákaza v kraji objevila. Tím prvním byl Domov důchodců v Českém Dubu, kde test odhalil nákazu u jednoho pracovníka už v úterý. Testy pak musela projít stovka klientů domova a také 73 zaměstnanců a dalších kontaktů muže, který se samotnými klienty v kontaktu nebyl. Všechny testy byly negativní. Nemoc se ale potvrdila ještě u dalšího člověka, který byl s nakaženým v kontaktu. Nákaza koronavirem se v Česku potvrdila nejméně v sedmi domovech pro seniory.

Podle krajského náměstka Svobody situaci komplikuje, že sice jsou nastavené postupy, co by měli lidé v sociálních ústavech dělat, zásadně jim ale chybí ochranné prostředky. „Z vládní zásilky jsme jako sociální odbor nedostali žádné ochranné obleky a nemáme žádné respirátory FFP3. Já bych velice rád udělal, co nám ministerstvo ukládá. Chápu, že je třeba to udělat, ale my k tomu potřebujeme dodávku ochranných prostředků," zdůraznil. Sociální ústavy v kraji, podle něj dostaly 2000 respirátorů FFP2, k dispozici jsou i běžné roušky a také roušky s nanofiltrem. Aby zajistili obleky, skoupili v obchodech, co bylo k dispozici.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související