V domě opavských Romů se našla další zápalná láhev

9. duben 2010
Zprávy , Zprávy

V domě v Opavě, který obývají Romové, se našla další zápalná láhev. Objevili ji obyvatelé domu v jednom z opuštěných bytů. Láhev se zatím nepotvrzeným obsahem podle kriminalistů nehořela, ale kolem místa nálezu je značně popálená zeď.

Místo zajistili policisté, obsah lahve zkoumají. Byt byl neobydlený a byla v něm trvale otevřená okna. Na činžovní dům v Rybářské ulici někdo zápalnými láhvemi zaútočil už v noci na sobotu. Našly se dvě a také nehořely, takže se nikdo nezranil.

„Celou noc tady nespíme, hlídáme si to, já tu mám malé dítě,“ řekl Českému rozhlasu jeden z obyvatelů domu.

Dům leží v problémové lokalitě obývané většinou Romy. Ti se bojí, že jde o rasově motivované činy. Podle policie ale Opava zatím větší problémy s extremismem neměla. Ve hře je proto hned několik vyšetřovacích verzí. Útok policisté šetří jako obecné ohrožení.

Podobné případy nejsou v poslední době ojedinělé. V Ostravě v noci na neděli 14. března dosud neznámý útočník vhodil zápalnou láhev do domu romské rodiny. Láhev se ale nerozbila a její obsah nezačal hořet. Podle policie hořící knot uhasila třináctiletá dívka, která v pokoji spala.

Mnohem hůře dopadl případ z loňského dubna. Žháři tehdy zaútočili na domek romské rodiny ve Vítkově na Opavsku. Při požáru byli zraněni tři lidé. Nejvážněji dvouletá Natálka, která utrpěla rozsáhlé popáleniny druhého a třetího stupně na osmdesáti procentech těla.

autoři: ima , mrk , rep
Spustit audio