V Dolních Věstonicích se objevila další obří trhlina v půdě, svah se utrhl i v Bulharech

17. září 2014

V Dolních Věstonicích policisté objevili po deštích další několikasetmetrovou trhlinu v půdě. Hasiči místo zajistili a nasadili speciální techniku ke sledování. Část podmáčeného svahu se utrhla také v Bulharech na Břeclavsku a ohrožuje několik domů.

Policisté objevili obří trhlinu v Dolních Věstonicích dnes dopoledne při obchůzce. Místo se nenachází v obci, takže žádné domy neohrožuje.

Podle hasičů nejde ani o pokračování dříve sesunutého svahu. Ten se v Dolních Věstonicích zhroutil v neděli a zavalil několik karavanů. Až do včerejška na místě pracovala speciální technika z Hlučína, tu ale převeleli do Strachotína, kde hrozilo sesutí pískovcového svahu.

Situaci v Dolních Věstonicích má zmapovat letecký dron s kamerou, další postup oznámí během odpoledne krizový štáb, který v oblasti zasedá už třetím dnem.

Tři ohrožené domy

Dvacet domů naopak ohrožuje utržený svah v Bulharech na Břeclavsku. Z toho tři domy stojí jen pět metrů od utrženého svahu. Po sesuvu části podmáčeného svahu se v zemi objevily trhliny. Podle starosty Bulhar Jiřího Osičky je nutné postižené místo nejprve zkontrolovat.

„Chystáme obchůzku domů, kde je natrhlá pata svahu nejblíž k domům. A chystáme případnou evakuaci osob. Uvidíme, musíme to teprve zjistit, děláme prvotní průzkum,“ doplnil starosta.

Situaci V Bulharech řeší krizový štáb. Ten jedná i o sesuvech ve Strachotíně, Dolních Věstonicích a Pavlově.


Silnice se tu uzavře na několik měsíců
autoři: , Tereza Kadrnožková
Spustit audio