V ČSA se ztratilo asi 30 miliard korun, tvrdí předsedkyně Odborové organizace posádek letadel

České aerolinie se chystají propustit třetinu zaměstnanců. Těm se to nelíbí a někteří z nich tvrdí, že firma je v úpadku. Zástupci společnosti naopak prohlašují, že firma je v dobré kondici. A premiér Bohuslav Sobotka má dojem, že privatizace ČSA vedla k posílení přímého konkurenta, kterým je společnost Travel Service. Kdo z nich má pravdu?

„Propuštění hrozí opravdu každému,“ tvrdí předsedkyně Odborové organizace posádek letadel Petra Posová a vzpomíná na rok 2008, kdy vedení požádalo zaměstnance, aby si snížili platy s tím, že se nebude propouštět. „Od té doby se neustále propouští. Před několika lety bylo 1500 stevardů, teď je nás 316 a stále to přijde vedení mnoho,“ popisuje.

Čtěte také

Není propouštění logickým řešením špatné finanční situace Českých aerolinií? „Cesta by mohla být správná,“ uznává Petra Posová. Připomíná však, že zaměstnanců je stále méně, letadel také a společnost navíc osekává destinace. „Ale ztrátu máme pořád stejně velkou,“ dodává.


Mzdové náklady jsou téměř stejně velké jako ztráta,“ říká Petra Posová. „I kdybychom všichni pracovali zadarmo, stejně bychom nebyli v zisku.

Jak by tedy Petra Posová definovala společnost, pro kterou pracuje? „České aerolinie jsou třetí nejstarší leteckou společností, ve které se během posledních 10 let ztratilo zhruba 30 miliard korun,“ tvrdí Petra Posová. Situaci podle ní nezměnila ani privatizace a vstup Korean Air. „Naše vedení zřejmě nečiní takové kroky, abychom začali vydělávat peníze,“ zamýšlí se.

Je to nešikovnost, nebo úmysl? Jaká je role společnosti Travel Service v Českých aeroliniích? A čeho chtějí odboráři dosáhnout? Nepodepisuje se snižování počtu zaměstnanců na bezpečnosti? Ptal se moderátor Martin Veselovský po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio