V čínských betlémech mají tři králové šikmé oči

Na Filipínách je to vcelku středoevropsky přijatelný „Belen“, v čínsky mluvících zemích podstatně exotičtější „Jie Su Tan Šeng“, česky „betlém“. Právě tento symbol Štědrého dne stojí v domácnostech po celém světě.

Rolničky, rolničky, kdopak vám dal hlas, tedy jedna z nejznámějších vánočních koled, zní ve svátečních dnech i v Číně. Zejména ve vícejazyčných školkách a školách, které stále více přebírají západní zvyky.

Dobu adventu si čínští křesťané připomínají už po staletí. Pro věřící z někdejší Říše středu má však den narození Ježíše Krista především duchovní rozměr, proto si nedávají dárky a nepřipravují vánoční večeři. Ale štědrovečerní mše si ujít nenechají.

Píseň Tichá noc o Vánocích zní i v šanghajském kostele Ťing-Ling. Tradiční betlémy byste v Číně hledali marně, přestože je čínští výrobci vyvážejí do celého světa. To je ovšem o něčem jiném, byznys je holt byznys.

Narazíte však i na výjimky – jako třeba v Pekingu. Členové chrámového souboru hrají představení o Ježíšově narození a zrovna přicházejí tři králové. Zároveň předvádějí i živý betlém.

Rudá hvězda nad betlémem

Při svých cestách po Číně jsem v domácnostech objevil několik ručně vytvořených betlémů, pochopitelně v místním pojetí. Nad domkem-chlévem tak nechybí červený nápis pro štěstí a Kašpar, Melichar a Baltazar mají šikmé oči i dlouhý cop. Oděni jsou v tradičním čínském rouchu.

Asijský vánoční betlém

Najdou se i vtipálkové, kteří se strefují do vládní komunistické propagandy a vytvářejí obrázky s Ježíškem, nad kterým sice svítí hvězda, ovšem nikoli betlémská, ale rudá pěticípá. Nic takového však nenajdete v nejkatoličtější zemi celé Asie, na Filipínách, kde naopak betlémy září doslova na každém kroku a Štědrý den je více než posvátný.

Ježíška v jesličkách i Pannu Marii a Josefa spolu se zvířátky najdete v každém kostele i v každé domácnosti. Dřevěné, papírové i živé. K uznávaným pak patří díla řezbářů žijících v pohoří Cordillery, jejichž šikovné ruce vdechují život celkem 11 postavičkám z bílého dřeva.

Zcela originální pak jsou betlémy z písku. Sypký materiál je v tomto případě zabalen do ručně vyšívaných šatů a třem králům nechybí korunky ani dárky v rukou. Každý takovýto set tvoří šest postaviček a všechny jsou, vzhledem k použitému písku, odlišné a jedinečné.

Jiný kraj, jiný betlém

Právě různorodost betlémů je pro asijské země typická. Místní je prostě vyrábějí z toho, co je v dané oblasti k dispozici. A to platí i pro křesťany v Bangladéši.

Vánočně vyzdobený Hongkong

Zatímco děti na závěr štědrovečerní mše sedí před oltářem a zpívají a dospělí je obdarovávají bonbóny a jinými sladkostmi, na oknech svítí hliněné betlémky zdobené tradiční kolkou, tedy motivy, které vycházejí z indických a perských rostlinných vzorů a připomínají slzu. V bangladéšském podání jsou navíc zdobeny bílou a zlatou barvou.

Populární jsou v Bangladéši i takzvané skládací betlémy vyrobené z pšeničných stébel. Když totiž Vánoce skončí, stačí je zavřít a vložit do knihovny. Za rok je jejich majitelé zase otevřou.

autor: mir
Spustit audio