V Číně už téměř 50 let funguje česká rozhlasová stanice

9. únor 2017

Věděli jste, že v Číně se denně hodinu vysílá v českém jazyce? Děje se tak na stanici, která byla založena skoro před 50 lety, jen pět dní po vstupu vojsk Varšavské smlouvy na naše území.

Česká redakce byla založena při China Radio International, které začalo fungovat už ve 40. letech minulého století. Její vznik zřejmě uspíšily právě události z roku 1968.

Možná zní dnes poněkud překvapivě, že komunistická Čína protestovala proti vstupu sovětských tanků na naše území. Pro tehdejšího vládce Mao Ce Tunga ale představovala okupace hrubé porušení mezinárodního práva. Tato reakce ze strany Číny však nebyla prosta ani hlubšího politického záměru. Zemi totiž poskytla příležitost vymezit se proti tehdejšímu Sovětskému svazu.

Rozhlasová stanice má dnes devět zaměstnanců a jsou jimi převážně absolventi prestižní pekingské univerzity cizích jazyků. O situaci v České republice se aktivně zajímají a opakovaně ji navštěvují. Denně vysílají do éteru pořady týkající se výuky čínštiny, základů kaligrafie nebo čínské historie a umění.

Vysílání je nicméně logicky vystaveno silné cenzuře a ačkoli se dotýká i sporných témat, ta jsou výlučně nahlížena z pohledu Číny a čínské komunistické strany.

autoři: daj , marz
Spustit audio