V Číně se stále dá koupit maso netopýrů. Je to prostě velký byznys, říká asijský zpravodaj Českého rozhlasu

30. březen 2020

Nemoc COVID-19 přenesli na člověka s největší pravděpodobností netopýři nebo luskouni, v podezření jsou i hadi nebo cibetky. Podle britského listu Daily Mail prodej těchto zvířat na maso v Číně pokračuje a lidé ho tam znovu nabízejí i kupují.

Čtěte také

Čínská vláda přitom už 25. února slíbila, že s okamžitou platností zakáže prodej, chov, nákup a konzumaci masa z volně žijících zvířat. „Co bude ale dál, zatím není jasné,“ přiznává na Plusu asijský zpravodaj Českého rozhlasu David Jakš.

Toto zboží se ale ještě před pandemií dalo sehnat v každém větším městě, dokonce i v Šanghaji nebo Pekingu, „kde si i cizinci pochutnávali na vnitřnostech, nejčastěji hadů, krys, sem tam netopýrů nebo cibetek. Je to totiž velký byznys, ve kterém se ročně protočí víc než 70 miliard amerických dolarů,“ přidává zpravodaj.

Přitom nejde jen o prodej masa, které je výrazně dražší než kuřecí nebo vepřové, ale i o byznys spojený s tradiční čínskou medicínou. Ta totiž běžně využívá různé části těl volně žijících zvířat.

Vnitřnosti na talíři

Na stále probíhající prodej upozornili redaktoři Daily Mail, kteří na vlastní oči viděli prodej netopýrů, psů a koček i teď, v době po vyhlášení zákazu. „Psi a kočky jsou totiž běžnou součástí nabídky čínského jídelníčku už tisíce let. Luskouni, hlavně ale netopýři, jsou stále ve velkém podezření, že nový koronavirus na člověka přenesli.“

Čtěte také

Podle deníku jsou teď stále v prodeji, a to na jihu Číny nebo na řece Li, světoznámém turistickém centrum v provincii Kuang-si. „Prodej masa je tady zcela volný, neskrývaný. Když to chtěli vyfotit, zasáhla ochranka, která jim to nedovolila. Na druhou stranu – nechvalně známé tržiště ve Wu-chanu je opravdu zavřené. Jestli bude někdy v budoucnu ještě otevřené, to zatím jasné není.“

Je prodej a konzumace masa z rizikových druhů zvířat skutečně jen problémem Číny? „To rozhodně není,“ odpovídá zpravodaj.

„Jde spíš o ten drastický způsob, kterým lidé zvířata zabíjejí. Ale maso a vnitřnosti zvířat, často nedostatečně tepelně zpracované, bez problémů koupíte i ve Vietnamu, Barmě, Laosu, Kambodži, Thajsku,… Nejčastěji je to maso hadů a taky podezřelých netopýrů. Osobně jsem viděl, že se prodejci nijak nemaskují, neskrývají. Není to nic, co by cizinci nesměli spatřit. Je tak otázka, jak si s problémem poradí legislativa. Jde totiž hlavně o důslednost a vymahatelnost, s jakou k zákazu prodeje volně žijících zvířat budou úřady postupovat,“ dodává.  

Víc v audiozáznamu rozhovoru.

autoři: Martina Mašková , David Jakš , Věra Luptáková
Spustit audio

Související