V Chropyni je znovu pár labutí zpěvných. Zámecký rybník je jediný v Česku, kde labutě hnízdí

Zámecký rybník je jediným místem v České republice, kde labutě zpěvné hnízdí. Poprvé se tak stalo loni.

Na Zámeckém rybníku v Chropyni na Kroměřížsku znovu zahnízdil pár labutí zpěvných.

Stejně jako loni má čtyři mláďata, vylíhla se pravděpodobně minulý týden. ČTK to řekl místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

"Jedno z mláďat se v pondělí ztratilo. Bylo nalezeno v zahradě u místních obyvatel, kteří nás o tom informovali. V úterý večer proto bylo vráceno k rodičům," uvedl Šafránek.

Labutě zpěvné podle něj hnízdí na malých jezerech v tundře na severovýchodě Evropy. V tuzemsku se občas objevují v době tahu nebo i vzácně zimují. Výjimkou je labuť zpěvná, která se již 12 let zdržuje celoročně převážně na střední Moravě a která podruhé zahnízdila v Chropyni.

"Další labuť zpěvná se vyskytuje také na nedalekých Záhlinických rybnících," uvedl ornitolog.

Chropyně s rybníky a zámkem

Od labutí velkých se labuť zpěvná liší žlutě zbarveným zobákem. Hnízdící samice labutě zpěvné je navíc označena kroužkem a límcem s kódem 7R42.

"Kroužek, který má labuť na noze, není při jejím pohybu po hladině vidět. Proto má kolem krku laké límec, díky kterému může člověk číslo snadno okem nebo dalekohledem odečíst. Límec je větší než krk, aby nebránil labuti v polykání při příjmu potravy," řekl Šafránek.

Labuť byla okroužkována v lednu 2006 na zimovišti v Německu, a to jako dospělá samice. Proč se nevrátila do svého severského rodiště a usadila se na Moravě, je pro ornitology záhadou.

Nejoblíbenější rybníky této labutě jsou v Tovačově, Kojetíně a právě v Chropyni. Objevila se také na jižní Moravě, v Maďarsku i Polsku. Od členů Moravského ornitologického spolku dostala jméno Zpěvanka.

Již v roce 2009 to podle Šafránka vypadalo, že vytvoří pár se samcem labutě velké, k jejich zahnízdění však nakonec nedošlo. I v následujících letech se zajímala o samce labutí velkých. Až v únoru 2011 potkala v Tovačově samce svého druhu, který ale krátce nato uhynul. Dalšího samce potkala až předloni a v roce 2017 s ním poprvé zahnízdila v Chropyni.

Labutě zpěvné
zdroj: ČTK

Související