V chorvatských věznicích skončí každoročně desítky Čechů, nejčastěji kvůli drogám

7. červenec 2017

Každý rok v chorvatských věznicích skončí desítky Čechů, v loňském roce jich bylo přesně 50. Nejčastěji se tam dostanou za držení nebo prodej drog, ale také za napadení policisty. Mají nárok jak na soudního tlumočníka, tak i na advokáta, a to zdarma.

Chorvatsko je pro statisíce Čechů symbolem pohodové letní dovolené, může se ale stát i noční můrou. To v případě, že se dostanete do střetu se zákonem, ať už nedopatřením, nebo vlastní vinou.

„Někteří mají pocit, že se tady dá v anonymním prostředí ciziny i vydělat nějaké peníze, takže si přivezou větší než malé množství drog a snaží se je prodat,“ říká soudní znalkyně Barbora Veselič na jedné z dalmatských pláží.


Každý cizinec, který se v Chorvatsku dostane do střetu se zákonem, má právo na tlumočníka. Jeho právem je i kontaktovat zastupitelský úřad. Zadržený neplatí ani soudního tlumočníka, ani advokáta, kterého mu přidělí stát.

Mezi hosty jsou v nejvyhledávanějších letoviscích i policisté, ovšem inkognito a v civilu. „Všechno tohle sledují a tresty za držení a přeprodej omamných látek jsou dost vysoké,“ dodává Veselič. Výše trestu se také odvíjí od množství a druhu drog.

Soudní znalkyně varuje, aby se lidé nespoléhali na přeplněnost chorvatských věznic a snahu úřadů posílat za mříže co nejméně hříšníků. Kauce se pohybují mezi pěti až deseti tisíci eur, v přepočtu tak můžete zaplatit až 260 tisíc korun.

Pozor si ale dávejte i na osobní věci, které necháte v autech. Chorvatská policie totiž také varuje před českým gangem vykradačů aut, který používá rušičku dálkového zamykání. Proto se vždy ručně ujistěte, že máte svůj vůz skutečně zamčený.

autoři: mir , jch
Spustit audio