V Chorvatsku vrcholí turistická sezóna

31. červenec 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Až 41 stupňů Celsia naměřili meteorologové v chorvatském vnitrozemí. Záhřebské pivovary prodaly méně piva než loni. V Dalmácii bude slunečno s teplotami u moře až 35 stupňů.

Turistická sezóna v Chorvatsku v těchto dnech vrcholí. Letiště, přístavy i dálnice zažívají nápor turistů. Například letiště ve Splitu zaznamenalo absolutní rekord v počtu odbavených lidí. Od začátku července přes něj prošlo kolem 150 tisíc lidí, což je o čtvrtinu víc než vloni ve stejném měsíci. Místní noviny píší, že se jedná o nejvyšší číslo od roku 1966, kdy bylo letiště ve Splitu postaveno.

Velký nápor zaznamenal také splitský přístav. Tam trajekty a katamarany přepravily více než čtyři tisícovky lidí a bezmála tisícovku automobilů. Další tisíce turistů a aut lodě převezli z přístavu do jednotlivých destinací na chorvatském území.

Vrcholící sezónu včera připomínala také situace na dálnici Split - Záhřeb. Tam se tvořily několikakilometrové kolony. Přes hraniční přechody na Istrii Plovanije, Kaštela a Požan od pátku do dneška přejelo přes 120 tisíc turistů. Nejvíce návštěvníků do země dorazilo z Itálie, z Německa a z Rakouska.

V zemi padaly také včera teplotní rekordy. V Kninu meteorologové odpoledne naměřili 41 stupňů Celsia. Teplota v ostatních městech se pohybovala kolem 32 stupňů. Osvěžit se v těchto dnech lidé nemohou na některých místech ani v moři. Například u Dubrovníku se teplota vody vyšplhala na 28 stupňů a o stupeň níž pak u Splitu, v Komiži, Poreči nebo na Rabu.

Podle předpovědí by se teploty v Dalmácii měly následující týden pohybovat od 34 do 38 stupňů, ochlazení se očekává nejdříve v pátek. Stále byste proto měli dbát na dostatečný příjem tekutin, vyhýbat se především kolem poledne dlouhému pobytu na přímém slunci a námaze.

Dvanáctiletou dívku, která včera odpoledne zmizela v řece Cetině nedaleko Omiše, dnes záchranáři vyprostili mrtvou. Dívka se koupala spolu s dalšími dvěma dětmi. Silný proud Cetiny ji strhl a dívka se zřítila z několik metrů vysoké stěny vodopádu.

V Chrovatsku se letos pije méně piva. Například Záhřebské pivovary oznámily, že v prvním pololetí spotřeba tohoto nápoje meziročně klesla o tři procenta. Přičítají to horšímu počasí a také novému silničnímu zákonu. Ten od letošního roku řidičům zakazuje pít před jízdou alkohol. Dříve mohli usednout za volant s půl promile alkoholu v krvi. Záhřebské pivovary se ale nevzdávají a jen v prvním pololetí investovaly do reklamy a marketingu 20 miliónů kuna.

Z cesty po říši císaře Diokleciána se v těchto dnech vrátili dva mladí Spliťané. Během 103 dnů na motocyklu urazili kolem 25 tisíc kilometrů. Navštívili například Španělsko, Maroko, Egypt a Gruzii, tedy země, kterým kdysi vládl císař Dioklecián. Ten si právě ve Splitu vybudoval své hlavní město.

Počasí v Dalmácii:
V Dalmácii bude i zítra svítit sluníčko a teploty vystoupí až k 35 stupňům, ve vnitrozemí k 38. Na Istrii ale bude v noci a zítra ráno pršet. Proto je stále aktuální varování pro jachtaře na neveriny na severním Jadranu. Jinak bude vát západní nebo severozápadní vítr rychlostí 6 - 12 stupňů. Moře máme hlášeno mezi 1 a 2 a viditelnost 10 - 20 kilometrů, která se může kvůli mlžnému oparu snížit i na 4 kilometry.

autor: leš
Spustit audio

Více z pořadu