V Chorvatsku vrcholí turistická sezóna

10. srpen 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Do Chorvatska se čím dál více pohrnou západní turisté a jadranská sezóna láme rekordy návštěvnosti. Rekordní je i počet cizinců, kteří v Chorvatsku během tohoto léta zahynuli. Počasí v zemi vykazuje největší výkyvy za posledních padesát let. Doprava plyne normálně, na krátkou dobu budou uzavřeny některé tunely na dálnici Rijeka-Záhřeb.

Zdají se vám být chorvatské pláže v těchto dnech stále plnější a plnější? Skutečně, hlavní turistická sezóna na Jadranu je v plném proudu a vězte, bude hůř. Prestižní britský deník Telegraf se ve svém dnešním vydání v rubrice CESTOVÁNÍ doslova ptá: "Britové, nudí vás dovolená ve Středomoří ? Vyrazte na Jadran!" Už v příštím roce by mělo být právě Chorvatsko i britským turistům zemí zaslíbenou. Krásná příroda a čisté moře jsou jeho hlavními devizami, shoduje se i holandská či francouzská televize.

Podle zatím neúplných statistik v tomto týdnu tráví na březích Jaderského moře v Chorvatsku svoji dovolenou přes půl milionu turistů celého světa a je příjemné zjištění, že se mezi nimi neztrácejí ani Češi. Letos v létě by se nás zde mělo sejít přes osm set tisíc. Tradičně nejoblíbenější českou destinací je Dalmácie.

Chorvatská média také stále hlasitěji varují. Během letošní sezóny zahynulo v Chorvatsku už čtyřiasedmdesát cizinců, což je o dvanáct procent více než loni. Smutný primát držíme my Češi. Čtrnáct obětí a dva nezvěstní, taková je smutná statistika. Ministerstvo vnitra apeluje hlavně na řidiče, aby dodržovali přestávky během dlouhých přejezdů. Varuje i před koupáním za bouře v moři nebo před riziky adrenalinových sportů.

Nejen turisti, ale i místní nevěřícně kroutí hlavami nad náhlými proměnami srpnového počasí. Nenadálý výkyv teplot a rychlý přechod studené fronty o uplynulém víkendu, provázený silným deštěm, poryvy bury a teploty do šestnácti stupňů na pobřeží, donutily chorvatské meteorology nahlédnout do kronik.

Třeba ve Splitu něco podobného nepamatují více než padesát let. Až v srpnu roku 1949 tady naměřili teplotu vzduchu kolem jedenácti stupňů. Vlhko a chlad škodí hlavně hroznovému vínu a olivám. Počasí na Jadranu by se ale mělo postupně lepšit.

Počasí v Dalmácii:
Na severním Jadranu bude nadále horší počasí než v Dalmácii. Pro sever jsou na zítra hlášeny dokonce i přeháňky. Meteorologové upozorňují, že místy je možná i bouřka. Teploty se na Istrii mají pohybovat mezi 18 a 24 stupni.

Dalmácie na tom bude trochu lépe. Vydrží slunečno a teplo, ani zde přeháňky ale nejsou vyloučené. Teploty se mají pohybovat mezi 26 a 31 stupni. Noční teploty pro celý Jadran mají být 17 - 22 stupňů.

V příštích 24 hodinách bude vát vítr jihovýchodních až jihozápadních směrů rychlostí 6 - 14 uzlů, na otevřeném moři, především v jeho střední a severní části, může mít až 18 uzlů. Moře bude na stupni 2 - 3, viditelnost do 20 kilometrů. Hlavně na severu a v části středního Jadranu počítejte s oblačností a přeháňkami. V ostatních oblastech bude vedro, oblačnost jenom slabá.

Dopravní situace:
Doprava je na celém území Chorvatska bez problémů. Není hlášen žádný větší nešvar. Menší zdržení jsou na křižovatkách a úzkých místech na Istrii a v některých úsecích jadranské magistrály, a to především přes Šibenik a mezi Splitem, Omiší a Makarskou, což je každovečerní klasika. Na dálnici A1 je provoz sveden do jednoho pruhu před tunelem Grič směrem na Split. Od půl jedenácté večer bude na čtvrt hodiny úplně přerušen provoz na dálnici A6 Rijeka-Záhřeb, a to mezi tunely Javorova Kosa a Čardak. Na stejné dálnici pokračují práce na tunelu Veliki Gložac. Tam se bude přerušovat provoz dvakrát: v osm večer a ve čtyři ráno také na patnáct minut.

Na hraničních přechodech se odbavuje průběžně, hodně aut vyjíždí momentálně ze země přes přechod Macejl. Žádné dlouhé čekání odtamtud hlášeno nemáme.

Trajekty jezdí normálně a v přístavech se nečeká.

Ceny pohonných hmot a měnové kurzy:
Ceny pohonných hmot se nemění. Na stanicích INA dostanete bezolovnatý benzín 95 za 7.70 kun za litr, bezolovnatý benzín 98 stojí 7,98 kuny. Nafta přijde na 6,96 kun.

Zítra za jednu korunu dostanete 0,25 lip ve středním kurzu, za jedno euro 7,35 kuny.

autoři: men , Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu