V Chorvatsku se opět zdražuje

19. srpen 2003
Vysílání v Chorvatsku 2009

Ceny pohonných hmot, alkoholu a některých služeb v Chorvatsku opět vzrostly. Ve srovnání s minulým měsícem se inflace u Jadranu zvýšila o víc než 1,5 procenta. Nemění se však jen ceny. Kvůli oteplování mořské vody se začíná měnit biostruktura chorvatského moře. Do Jadranu se prý začínají stěhovat živočichové z Afriky.

V Chorvatsku se neustále zdražuje. Ve srovnání s předchozím měsícem se ceny zvýšily o víc než jeden a půl procenta. Oproti loňskému srpnu je to razantní - šestiprocentní zdražení. Na zvýšení cen se podepsaly především pohonné hmoty a také alkohol a ceny některých služeb. Ceny benzínu a nafty se jen v letošní turistické sezóně zvýšily hned třikrát.

V některých oblastech Dalmácie už několik měsíců nepršelo. Projevuje se to nejen v nedostatku pitné vody, ale také na kvalitě mořské vody. Odborníci zjistili, že v důsledku velkých veder dosáhla teplota vodní hladiny 29 stupňů. Zvyšuje se také slanost a tedy i biostruktura mořské vody. Vědci mimo jiné zaznamenali, že v důsledku těchto změn se na Jadran začali přemísťovat také někteří vodní živočichové žijící v Rudém moři.

Počasí v Dalmácii:
Ve středu 20. srpna bude v Dalmácii slunečno. Ráno se sice mohou vyskytnout místní přeháňky nebo bouřky, ale odpoledne už to zase bude pěkně pálit. Ranní teploty kolem 23 stupňů, odpolední od 29 do 34, někde dokonce až 37 °C.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu