V Chorvatsku platí zákaz rozdělávání ohňů v přírodě

20. červenec 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

Na celém území Chorvatska stále platí zákaz rozdělávání ohňů v přírodě, zejména pak v turistických oblastech. Chorvatská policie je připravena zatknout a předat českým úřadům uprchlého podnikatele Tomáše Pitra, který se v červnu útěkem vyhnul nástupu pětiletého trestu vězení za mnohamilionový daňový únik.

Na celém území Chorvatska stále platí zákaz rozdělávání ohňů v přírodě, zejména pak v turistických oblastech. Přesto zde došlo od začátku července ke 450 požárům. Podle hasičů ke zvýšenému riziku vzniku požárů a jejich rychlému šíření příspívá tropické počasí. Zatím k poslednímu velkému případu, k němuž došlo poblíž města Dugoplje ve splitském okrese, vyjížděli hasiči včera.

Ještě dnes v dopoledních hodinách s požárem bojovalo šest desítek hasičů. Ti upozorňují nejen na zákaz rozdělávání ohňě v otevřeném prostoru. Apelují na lidi, aby nenechávali na přímém slunci snadno zápalné předměty a připomínají také kuřákům, že odhazování nedopalků může mít fatální následky.

Chorvatská policie je připravena zatknout a předat českým úřadům uprchlého podnikatele Tomáše Pitra, který se v červnu útěkem vyhnul nástupu pětiletého trestu vězení za mnohamilionový daňový únik. Pitr se údajně zdržuje na pobřeží a ostrovech Jaderského moře. V dnešním vydání o tom s odvoláním na policejní zdroje a některé české deníky informuje list Slobodna Dalmacija.

Policie prý dokonce zná konkrétní oblast, kde se Pitr skrývá. Kde to ale je, nechce specifikovat. Kdyby se tato informace potvrdila, znamenalo by to, že podnikatel, který v devadesátých letech vydělal stovky milionů korun, přišel nyní dočista o rozum. Vybrat si coby skrýš zrovna zemi, kam každé léto vyrážejí statisíce českých turistů, kteří ho mohou poznat, by nebylo moc moudré.

Kurzy

Raiffeisen bank dnes za 1 euro vyplácela 7, 24 kuna a za 100 českých korun 25,58 kuna

Ceny pohonných hmot

U největšího distributora INA stojí benzín super 95 7,85 kuna, za litr benzínu eurosuper zaplatíte 8 kuna, za naftu 7,38 a za LPG 3,35 kuna. U ostatních prodejců jsou ceny obdobné nebo o pár lipa vyšší.

Počasí

U Jadranu bude zítra jasno a slunečno. Povane slabý jihozápadní vítr. Na středním a jižním Jadranu odpoledne mírný severozápadní vítr. Ranní teploty od 19 do 24 stupňů, nejvyšší odpolední teploty 36 až 41 stupňů. Podobně bude i v dalších dnech. Teplota moře je 25 až 28 stupňů. Pro jachtaře není vydáno žádné upozornění. Na jadranu vítr proměnlivých směrů o rychlosti 4 až 10 uzlů. Po poledni na středním a jižním Jadranu převážně severozápadní a zápaní vítr o síle 4 až 12 uzlů. Moře bude na stupni 1 až 2. Viditelnost 10 až 20 kilometrů .

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Více z pořadu