V Chorvatsku můžete zkoumat moře z ponorky

18. červenec 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvat, kterého zabil výbuch miny, nálož přenášel. Turisté mohou zkoumat moře z ponorky. Střevní problémy jsou jedny z nejčastějších zdravotních obtíží turistů v Chorvatsku. Lékaři radí jíst čerstvé a hotové jídlo vždy přechovávat v lednici. Víkendové slunečné počasí v úterý vystřídá oblačnost.

77letý Chorvat, kterého v sobotu 16. 7. u obce Starigrad zabila mina, podle policie trhací nástrahu přenášel. Při opravě domu našel dvě nevybuchlé miny a chtěl je přenést dál od obydlí. Jedna mina ale vybuchla. Staršího muže zabila na místě. Druhého vážně zranila. Lékaři informovali, že muž je po operaci a je mimo ohrožení života. Starosta obce Starigrad Krsto Ramič řekl, že je to největší tragédie od konce války.

První turistická ponorka vyplula z Biogradu u mora. Podmořské plavidlo se po svém majiteli jmenuje Paharda a je první svého druhu na jadranském pobřeží. Vyplouvá každý den z biogradského přístavu Kornati a jednou týdně ze Svetego Filipa i Jakova. Na palubu se vejde 12 cestujících, kteří si mohou prohlížet rostliny, živočichy i podmořské archeologické skvosty pašmanského kanálu.

Horečky, otoky po bodnutí hmyzem, střevní potíže - to jsou zdravotní problémy, se kterými se turisté v Chorvatsku nejčastěji obrací na lékaře. Epidemiolog splitské nemocnice Nikola Bradarič upozorňuje, abychom horečky nikdy sami neléčili antibiotiky a vždy navštívili lékaře. Pokud jsme z kraje, kde se vyskytla meningitida, měli bychom to lékaři sdělit. Velkým problémem může být jídlo. Nikola Bradarič říká - jíst vždy čerstvé. Nedovážet si z domova věci, které se snadno kazí. Pokud si turisté sami vaří, nenenáchat si uvařené jídlo na další část dne mimo lednici. Hrozí salmonela nebo jiná otrava. Pokud by se něco takového stalo, je nutné se obrátit na lékaře. Do té doby se snažit snížit teplotu pacienta, dávat mu dost pití a nepodávat jídlo, které nafukuje, například hrášek nebo čerstvá zelenina.

Kurzy zahraniční měny: Za 100 korun dostanete ve Splitské bance 22 kun a 61 lipa. Euro směníte za 7 kun a 21 lipa.

Ceny pohonných hmot: 1 litr benzínu Euro 95 stojíj 7,75 kn, 1 litr nafty 6,96 kn.

Počasí: Zítra bude v Dalmácii proměnlivě oblačno s možností deště a bouřek. Vítr bude vát mírný od jihu a jihozápadu. Odpoledne se změní na severozápadní. Noční teploty 21 až 26, nejvyšší denní 27 až 32 stupňů. Teplota moře je u Hvaru a Splitu - 24 stupňů, u Bolu na Brači - 23 stupňů a u Šibeniku 20 stupňů.

autor: blč
Spustit audio

Více z pořadu