V Česku viní silničáře, v Irsku mohou za rozbité cesty víly a skřítci

10. srpen 2017

Propadající se silnice s výmoly nejsou jenom v Česku. Problém s nimi řeší i na jihozápadě Irska. Jeden tamní poslanec má ale pro špatnou kvalitu cest ve svém kraji netradiční vysvětlení: podle něj za všechno mohou magické pevnůstky a v nich žijící víly.

Vše ve skutečnosti začalo noční můrou pro silničáře na jihozápadě země. Silnice N22, která spojuje město Killaney v hrabství Kerry s jihoirským městem Cork, se opakovaně propadala a objevovaly se v ní díry, a to i poté, co ji silničáři opravili. Místní úřady to vysvětlují problematickým geologickým podložím.

Se svéráznou verzí ale přišel nezávislý poslanec Danny Healy-Rae. Deníku Irish Times řekl, že je to narušením tamních magických pevnůstek. Podle poslance jsou totiž propojené a každý, kdo to spojení narušil, za to zaplatil vysokou cenu.

Magické pevnůstky mají být pozůstatky kruhových opevnění z doby železné. Mají hliněný val, ve kterém mohlo být i několik stavení. Ještě před příchodem křesťanství v nich bydleli lidé. Jak se ale rozpadaly, tak se postupně dostaly do legend, podle kterých jsou to pevnůstky, ve kterých bydlely víly. No a podle některých lidí pořád ještě bydlí.

Nutno říci, že Danny Healy-Rae je svérázná postavička irské politiky. Například v debatě o pití za volantem argumentoval, že stejně tak by člověk neměl ani jíst, protože když se nají příliš, může být nebezpečný.

autoři: znk , jaw
Spustit audio