V Česku s korálky vyrůstal, ale pak propadl tanci. Tak se zrodila rodinná šperkařská firma

Češtinu by na uměleckém trhu v New Orleansu čekal jen málokdo. Přesto tam pravidelně víkend co víkend zní. Marek Dlouhý, původně tanečník, tam prodává šperky, které vyrábí se svou americkou manželkou. Jak se líbí náhrdelníky, náušnice a náramky, inspirované českou přírodou a sklářskou tradicí?

Řetízek s několikacentimetrovým dinosaurem zaujal zákaznici z Atlanty na první pohled. Jiné dámy obdivují náušnice vyrobené z kytarových strun. Nápady jim nechybí. Za deset let, co se česko-americký pár výrobou šperků živí, už ví, co se lidem ve Spojených státech líbí. Ke šperkům se přitom dostali náhodou, oba jsou totiž původně profesionální tanečníci.

„Poprvé jsem sem přijel před 15 lety, hned po taneční konzervatoři. Dostal jsem nabídku od jednoho tanečního souboru,“ popisuje Marek, který na roky strávené tancem vzpomíná s láskou, ale který zároveň nezapře svou vášeň pro šperky. Na krku jej zdobí vlastnoručně vyrobený náhrdelník a jeho ruku výrazný prsten, který vyrobil na šperkařském workshopu. Učit se stále novým věcem, to patří do jeho života.

„Život plyne a mění se. A člověk přijde na jiné nápady, chce si vyzkoušet jiné věci. To byl i můj případ. Vytvořili jsme rodinnou firmu a s manželkou začali vyrábět šperky,“ vysvětluje.

Každý korálek je malé umělecké dílo

Jeho manželka Shelagh byla v České republice několikrát. Na výlety po českých městech a okolí vzpomíná se sentimentem a úsměvem. Dokonce se naučila česky, i když se tu a tam musí zeptat na nějaké slovo. „Jak se řekne nature? Příroda je naše hlavní inspirace. Marek je od Prachovských skal, tam je to moc krásný kamení a stromy. Tam je hodně inspirace,“ tvrdí.

Čtěte také

V jejich prodejním krámku na oblíbeném trhu v New Orleansu jsou vedle stříbrných, zlatých a ocelových výrobků i kousky vyřezávané ze dřeva. To je odkaz Markova dědečka-řezbáře. Také tu uvidíte barevné korále.

Shelagh ukazuje své oblíbené kulaté korálky s malým kvítkem uvnitř a plynule přechází do angličtiny: „Tyhle korále jsou vyrobené z českého skla. Každý z nich je takovým malým uměleckým dílem. Prostě nádhera.“

Dohodli se na dodávkách s českými výrobci korálků a pustili se do podnikání

Svět je malý, uznává Marek

„Vyrůstal jsem v oblasti s velkou sklářskou tradicí, takže jsem byl obklopen korálky a sklíčky a vždycky se mi to moc líbilo. S manželkou jsme objeli pár českých firem, nakoupili korálky a začali to vyrábět. Lidem se to hned moc líbilo,“ přibližuje Marek.

Na trhu, kde prodávají místní umělci také obrazy, sochy nebo fotografie, je krámek česko-americké značky DCZ téměř každý víkend. „Občas přijde i nějaký Čech. Mezi umělci se dobře známe, takže když je někdo z Česka, donese se to ke mně. Vždycky si rád popovídám, svět je totiž velice malý,“ uzavírá.

Spustit audio