V Česku roste zájem o nákup chalup a chat. Ceny jdou raketově nahoru

Kvůli pandemii koronaviru roste v posledním roce zájem o všechny druhy nemovitostí. Před nadcházejícím létem se pak výrazně zvýšila poptávka po rekreačních objektech. Třeba v Plzeňském kraji se teď na prohlídku jedné chaty nebo chalupy hlásí desítky zájemců. A to i přesto, že jejich cena výrazně stoupla.

„Meziroční nárůst cen realit je určitě v řádu osmi až devíti procent, kdy teď už si lidi tolik chaty nevybírají. Dříve to bylo o tom, že jakmile tam nebyla voda nebo zavedená elektřina, tak se chata relativně těžko prodávala. Dnes se prodává opravdu všechno,“ řekl realitní makléř M&M reality Tomáš Glück.

I přesto, že jsou ceny rekreačních objektů výrazně vyšší než v předchozích letech a mnohdy jim neodpovídá ani stav nemovitosti, zájemců jsou desítky. „ Teď zrovna prodáváme chatu u Pňovan kousek od Hracholuské přehrady. Za dva dny nám tam volalo skoro dvacet lidí a s 13 už jsme domluveni na neděli, že proběhne prohlídka,“ doplnil Tomáš Glück.

Lidé chtějí investovat ušetřené peníze

Podle ředitelky realitní kanceláře Pubec Šárky Pubcové má na enormně zvýšenou poptávku vliv koronavirová krize. „Jeden z důvodů je ten, že lidi se v podstatě bojí o své finance. Hodně jich našetřilo hotovostní peníze a mají strach nechávat si je v bance, tak naprosto logicky se snaží někam je investovat. Na druhé straně je to, že naopak lidi, kteří nemovitost prodávat nemusí, tak jí neprodávají a tudíž na tom trhu je nemovitostí opravdu nedostatek,“ vysvětlila Šárka Pubcová.

Realitní makléři pak shodně potvrzují, že v současné době nic nenasvědčuje tomu, že by se růst nemovitostí zastavil. „Už minulý rok jsme si říkali, že jsme na nějakém cenovém stropu a že výš už to nepoleze. Letos už jsme ale v průměru o půl milionu na každé nemovitosti jinde. Dokud je ten trend, že je deset lidí na jednu nemovitost, tak ty lidi vlastně sami ženou ceny nahoru,“ dodal Tomáš Glück.

Zatímco koronavirová krize způsobila nárůst cen obecně u všech nemovitostí, u nebytových prostorů je tomu přesně naopak. Lidé totiž stále často pracují ze svých domovů, a proto klesly nejen ceny komerčních prostorů, ale také zájem o ně.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio