V Česku působí beztrestně stovky léčitelů, kteří slibují zázračné uzdravení

29. květen 2014

Tragický příběh klienta spolku Slunce naděje Marcela Wimmera, který zmapoval Radiožurnál, nerozčílil jen politiky. Rozzlobeně reaguje i Českomoravský svaz léčitelských umění. Od chování takových léčitelů, kteří lidem radí, aby zavrhli klasickou medicínu, se distancuje a podporuje návrh, aby byli trestně odpovědní.

„Ať je za to každý zodpovědný, ať si to každý rozmyslí, a ne že přijdu do nějaké vilky, kde budou nějací lidé a ti mi řeknou, já vás za tři týdny vyléčím a dostanu dva tisíce,“ říká místopředseda Českomoravského svazu léčitelských umění Jaromír Kolařík.

Právě radám podvodných léčitelů uvěřil Marcel Wimmer. Pětačtyřicetiletý muž měl leukémii, odmítl ji ale léčit klasickým způsobem. Místo toho se spolehl na alternativní postupy. Věřil, že učení spolku Slunce naděje ho vyléčí. Přímo do sídla spolku si pro Marcela Wimmera jeli jeho rodiče.

„Když jsme ho vedli dolů po schodech, tak už jsme ho vlastně nesli. Ani nohama nemohl hýbat. Když jsme ho přinesli dolů, chtěl jsem ho posadit na židli, on mi propadl na zem. To byl de facto konec. Ne de iure, protože zemřel oficiálně až v nemocnici. A to oni potřebovali,“ popisuje jeho otec.

Guru spolku Jiří Suchý, který se považuje za léčitele, se k případu nechtěl vyjadřovat.

Když lékař udělá chybu, hrozí mu soud a trest. Léčitelé v Česku ale takovou odpovědnost dosud nenesou. Podle právníka Ondřeje Dostála se dostanou do rozporu se zákonem, jen když přímo tvrdí, že poskytují zdravotní péči.

„Pokud někdo poskytuje zdravotní péči, měl by k tomu mít určitou licenci. Pokud ji nemá, ale přesto tvrdí, že poskytuje zdravotní služby, v takovém případě se může dopustit i trestného činu neoprávněného podnikání,“ vysvětluje Dostál.

Léčitel nepotřebuje žádnou licenci

Léčitelé ale mají kličku. Oficiálně totiž obvykle poskytují poradenství a na to žádnou licenci nepotřebují. Zatímco třeba v Německu je k léčitelství nutná živnost, kterou získá jen odborně vzdělaný člověk, v Česku fungují léčitelé i šarlatáni v právním vakuu.

Politici zvažují, že to na základě příběhu Marcela Wimmera změní. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD chce, aby i léčitelé měli trestní odpovědnost. „Myslím, že by asi bylo vhodné v trestním zákoně specifikovat a zavést postih takovéhoto zneužívání lidského neštěstí,“ míní.

Čtěte také

S tím souhlasí i Jaromír Kolařík ze svazu léčitelů. „Protože dneska se vyrojila spousta lidí, kteří si přečetli pět knih a už mají myšlenky, že už to umí a že už jim to všechno jde, a to je úplný nesmysl,“ podotýká.

Praxe ukazuje, že podobných případů je celá řada. Než ale budou mít léčitelé díky novele zákona vůbec nějakou trestní odpovědnost, bude trvat minimálně několik měsíců.

autoři: kap , mch
Spustit audio