V Česku přibývá takzvaných single domácností. Je jich skoro třetina, zjistil Eurostat

17. září 2017
Zprávy z

Počet jednočlenných domácností v celé Evropské unii roste. Tvoří už zhruba třetinu ze všech domácností. Podle zjištění Evropského statistického úřadu jde skoro o 72 milionů lidí.

Počet lidí v České republice, kteří žijí sami, se za posledních deset let zvýšil. V současnosti skoro třetinu českých domácností obývá právě jediný člověk. A zvýšil se i počet bezdětných rodin.

Nejvíce lidí, kteří žijí sami, je ve Švédsku. Jde o více než polovinu domácností, zatímco na Maltě tvoří singles jen zhruba dvacet procent. A třeba u našich sousedních Slováků tvoří single domácnosti přibližně dvaadvacet procent.

Důvodů, proč lidé žijí sami, je víc. Souvisí to ale hlavně s proměnou životního stylu. Zlom nastal na konci osmdesátých let, kdy se lidem otevřely hranice - a to nejen pro cestování, ale třeba i v podnikání.

„Otevřely se různé jiné než rodinné a partnerské parkety života. To znamená, lidé mohli začít podnikat, mohli začít studovat, mohli začít jezdit do zahraničí, mohli dělat cokoli. Předtím byli nějakým způsobem limitovaní. Podíl narůstá od 90. let až k těm dnešním číslům, ale důležitá věc je, že jednotlivci jsou také důchodci,“ vysvětlil sociolog Marcel Tomášek.

Podle sociologů hraje velkou roli taky touha po úspěšné kariéře. Lidé se častěji věnují svým pracovním povinnostem, motivuje je také profesní růst a finanční ohodnocení. Jsou proto ochotni trávit prací mnohem víc času než dříve.

Jednočlenné domácnosti příliš neušetří

Podle loňského průzkumu Fakta a trendy v bydlení od společnosti Wüstenrot žije samo osm procent obyvatel v produktivním věku. Spíš jde o muže než o ženy. Sami nejčastěji žijí lidé s vysokoškolským vzděláním ve věku od 25 do 34 let. Trend se odráží i na zvýšené poptávce po hypotékách a vůbec po nemovitostech.

„Dneska máme mnohem méně četné rodiny. Například v Praze žije 68 procent jedno nebo dvoučetných domácností. To vytváří tlak na počet bytů. Když se podíváme na rozvodovost, tak se nám zvýšila ze šesti procent po válce na současných více než 50 procent a do toho se přidal trend posledních deseti let - singels, kde všechny tyto parametry nám vytvářejí tlak na počet bytů,“ potvrdil nedávno provozovatel serveru cenovamapa.org Milan Roček.

Průzkum navíc ukazuje, že jednotlivci nejčastěji volí bydlení v podnájmu, řada z nich ale bydlí i ve vlastním bytě. Vůbec nejvíc jich je v Pardubickém a v Jihočeském kraji a také v Praze. Tam žije tímto způsobem skoro každý desátý člověk.

Ačkoliv by se na první pohled mohlo zdát, že jednotlivci v domácnosti oproti vícečlenným rodinám ušetří, úplně tomu tak není. Podle výzkumu University College London totiž singles spotřebují až o polovinu více elektřiny na hlavu než třeba čtyřčlenné domácnosti. Velkou část nákladů pak tvoří taky jídlo. Lidé, kteří žijí sami, se totiž častěji stravují v restauracích nebo si objednávají roznáškové jídlo.

Proto na singles cílí někteří obchodníci, například cestovní kanceláře. Některé tvoří zájezdy přímo na míru jednotlivcům. Součástí zájezdů je často i doprovodný program, fakultativní výlety ve skupinách a podobně. Marketingový potenciál vycítili v singles i seznamovací agentury, kterých jsou v Česku desítky.

autor: zus
Spustit audio