V Česku jezdí kradené motorky z Rakouska a Německa

18. srpen 2010
Motožurnál , Motožurnál

Nejhorší noční můrou pro motorkáře je ukradená motorka. V loňském roce se v České republice ztratilo přes 800 motorek a svého majitele našla znovu jen pětina z nich. Podle odhadů firem zabývajících se objasňováním původu vozidel je každá čtvrtá ojetá motorka na našich silnicích kradená. Je za tím hlavně masový dovoz strojů s pochybnou minulostí ze zahraničí. Jak snadné je motorku odcizit a jak to vlastně funguje?

Ukrást motorku není těžké. Stačí k tomu pár silných rukou, dodávka nebo přívěs s plachtou a notná dávka drzosti.

„V dnešní době je většina případů krádeží vozidel záležitostí organizovaných skupin a nejinak je tomu i u krádeží motocyklů. Krádež je většinou prováděna velmi jednoduše - motocykl se naloží do zakrytého nákladního automobilu nebo přívěsu. V poslední době se množí případy odcizení motorových vozidel po vloupání do různých objektů, jako jsou garáže, rodinné domy a tak dále,“ popisuje Pavel Hanták z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

V loňském roce bylo v České republice ukradeno 816 motocyklů. Oproti tomu, kolik jezdí na silnicích motorek s pochybným původem, to není mnoho. I na tento rozpor existuje vysvětlení.

„Poměrně nízké číslo kradených motocyklů v České republice je dáno i tím, že v mnoha případech odcizují naši pachatelé motorky v zahraničí, především v Rakousku a v Německu. Za jednu noc je takováto skupina schopna odcizit i několik motocyklů, které rozdělí do několika dodávkových vozidel nebo přívěsů. Riziko zadržení je samozřejmě úměrné volnému pohybu osob přes hranice, takže v těchto případech je velmi obtížné pachatele dohledat.“

Ukradené motorky dále putují do dílen překupníků na větší či menší úpravy a na přeražení identifikačních čísel - VIN kódů.

„Část odcizených motocyklů je použita na náhradní díly, ale většinou se - podle dostupných informací - v tomto segmentu jedná o krádeže na objednávku. To znamená krádeže konkrétního typu motocyklu. Takový stroj po změně identifikačních znaků, například na základě padělaných dovozních dokladů, je znovu zlegalizován pro provoz v České republice.“

Pokud vlastníte, aniž byste o tom věděli, kradenou motorku, můžete být při policejní kontrole nemile překvapeni. Motorku vám totiž seberou, bez náhrady.

„Pokud motocykl už nějakou dobu užíváte a například při dopravní kontrole policie zjistí, že byl odcizen, je zabaven v rámci trestního řízení jako důkaz. Majitel je potom odkázán na občanskoprávní spor o náhradu škody, což je však běh na dlouhou trať. Může trvat i několik let,“ říká Pavla Kopecká z ministerstva vnitra.

Existují expertízy, které na sto procent objasní původ vašeho motocyklu nebo auta. Takovou službu nabízí několik firem - samozřejmě jsou zpoplatněny. Další možností je obrátit se při koupi na autorizovaný bazar, nebo koupit motorku kupovanou v České republice jako novou. Potom je pravděpodobnost pochybného původu daleko nižší.

autor: bob
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.