V Česku je každý prezidentem i trenérem, všichni ví nejlépe, jak co udělat, hodnotí režisér Arichtev

7. červenec 2021

Režisér Biser Arichtev se narodil na severní Moravě, jeho rodiče pocházejí z Bulharska. Díky dvojjazyčnému prostředí, ve kterém vyrůstal, si dokáže udržet nadhled nad tím, co se v České republice děje. „V Česku mám pocit, že je každý prezidentem anebo trenérem národního týmu, protože v Česku všichni ví nejlépe, co se jak má udělat. Na Balkáně je to tak, že tam se zanadává od plic, ale nikdo nehledá řešení. Tam není pocit, že by lidé měli koučovat, ať už politiku, nebo sport.“

Po profesi režiséra Biser Atanasov Arichtev, který je dnes podepsaný pod První republika, Četníci z Luhačovic nebo Kukačky, netoužil. Vystudoval Obchodní akademii a představoval si, že bude pracovat jen do svých 35 let a pak už bude dost bohatý, přiznává se smíchem.

Nakonec se stal pomocným režisérem, začínal u Dušana Kleina, Milana Cieslara, Viktora Polesného nebo Juraje Deáka. Když pracoval na seriálu Horákovi, odešla z něj režisérka. Producenti měli týden na to, aby našli náhradu.

Čtěte také

„Bylo mi nabídnuto, abych to zkusil. Průběžně se dívali na denní práce, které vznikaly na place. Nechtěl jsem režírovat, proto jsem to nejdříve nikomu neříkal, ale nakonec se to neutajilo,“ vzpomíná Arichtev. Nakonec u toho zůstal a v seriálu Vyprávěj nahradil jednoho z režisérů, který v seriálu začínal. 

Aby byl seriál pro diváka atraktivní, musí mít dobře napsaný scénář, ale také správně obsazené role. „Mám rád, když herec roli posune malinko dále, než si dokážu představit,“ říká.

Komedie v tragické době

Natočit vlastní film vnímá jako velkou zodpovědnost, protože jde o vklad do kulturního dědictví. Nicméně dostal nabídku z Bulharskana filmový projekt, který se svojí atmosférou blíží filmu Good Bye, Lenin!

Čtěte také

„Věřím, že se mi podaří sehnat peníze a budeme to moct realizovat. Je to komedie v tragické době a je to něco, co má kouzlo, co může udělat jen film,“ dodává Biser Arichtev, jehož křestní jméno v bulharštine znamená perla.

Poslechněte si celé Hovory, Bisera Arichteva se ptá Tatiana Čabáková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.