V Česku ho zná každý středoškolák, doma nikdo: jaký je příběh Matyáše z Arrasu?

Známý středověký architekt se proslavil až mimo hranice své vlasti. Jeho nejznámějším a možná jediným dílem je katedrála ve městě vzdáleném přes tisíc kilometrů od jeho domova a pravděpodobně i rodiště. Tou katedrálou je Chrám sv. Víta, Vojtěcha a Václava na Pražském hradě a tím architektem je Matyáš z Arrasu, města v severní Francii, ve kterém se o slavném architektovi příliš neví.

„Matyáš z Arrasu? To nevím, je mi líto,“ reagoval pan Daniel na otázku, jestli mu něco říká jméno slavného rodáka z Arrasu Matyáše. Ani paní Brigitte toto jméno nezná.

Ještě se ujišťuje, jestli slyšela jméno správně, a je odhodlaná si je vyhledat na internetu, aby se poučila o slavném krajanovi. Zaujala ji fotografie Svatovítského chrámu v knížce, kterou jsem Arrasanům ukazoval na vysvětlenou, že to byl jejich Matyáš, který začal tento pražský skvost stavět.

Ve stopách Karla IV.

Víme, že do Prahy ho přivedl český král a římský císař Karel IV., který se s ním setkal na papežském dvoře v Avignonu. Matyáš a Karel měli totiž společného známého – Pierra de Rosiéres. Ještě než se tento muž stal v roce 1342 papežem Klementem VI., byl učitelem Karla na dvoře francouzského krále v Paříži.

Radnice se zvonicí v Arrasu

Matyáše si nechal už coby papež do Avignonu povolat kvůli rozšíření tamního paláce. Stavitele znal ještě z pobytu v severní Francii.

„Kde se Matyáš skutečně asi v roce 1290 narodil, se neví. To, že ho pozdější papež Klement VI. poznal v Arrasu, nám dovoluje předpokládat, že se tady i narodil. Neexistuje však žádná věrohodná informace o tom, kde je vlastně Matyášovo rodiště,“ vyprávěl mi nad hromadou dokumentů a poznámek historik Raymond Besson.

Nulový odkaz

Ten o Matyášovi chystá vědeckou publikaci a také výstavu o zaniklé architektuře Arrasu. V samotném městě totiž žádné stopy mistrova umění nenajdeme. Přitom se z dobových listin ví, že se podílel na opravě zdejší katedrály.

„Neexistuje tu vůbec žádný odkaz Matyášova díla. Důvod je jednoduchý. Katedrála, kterou opravoval a dostavoval, byla zcela zničena za Velké francouzské revoluce,“ doplňuje.

Dodnes velké tajemství

Ani v Avignonu, kde měl Matyáš zvelebovat papežský palác, po něm podle pana Raymonda mnoho stop nezůstalo. Brzy poté, co tam přijel, ho oslovil tehdejší moravský markrabě Karel IV. a nabídl mu zakázku vybudovat katedrálu ve městě, které mu jistě vybásnil v barvách nejjasnějších.

Stopu Matyáše z Arrasu je třeba hledat na radnici na náměstí Hrdinů

Z toho, co už měl Matyáš jako stavitel za sebou a co vytvořil v Praze, vznikla jedna zvláštní domněnka, která může a nemusí být pravdivá. „Vede se velká polemika o tom, že Matyáš z Arrasu se nechal podobou katedrály ve městě, odkud pocházel, inspirovat pro vytvoření projektů katedrály v Praze,“ upozorňuje pan Raymond.

Jak dnes víme, středověká podoba katedrály v Arrasu se už v současnosti nedá zjistit. Hlavní kostel ve městě stojí v jiném místě a pochází z 18. století. Stopu Matyáše z Arrasu je třeba hledat na radnici na náměstí Hrdinů. V ní je totiž socha s patrně skutečnou podobou architekta Matyáše.

Věž radnice se zvonkohrou je zapsaná na seznam památek UNESCO. Pochází z 15. století, ale za 1. světové války skončila v ruinách stejně jako zbytek města.

Československé stopy v Arrasu

Marion Harmel z arraské radnice mne zve na ochoz věže ve výšce 40 metrů nad náměstím. Odtud je výhled na domy ve stylu vlámského baroka a dohlédne se až na okraj města.

Jedno z náměstí v Arrasu se jmenuje Place de Tchécoslovaquie

„Tohle všechno leželo v roce 1918 v troskách podobně jako jiná města ve Francii a ve Flandrech. Všechno povstalo ze suti a popela znovu,“ ukazuje mi Marion.

„Výhodou Arrasu je, že jeho památky jsou koncentrované na poměrně malé ploše a obejít je můžete pěšky,“ vychvaluje přednosti města paní Marion. Deset minut chůze je to od radnice se sochou Matyáše z Arrasu i na místo, které je dalším spojením tohoto města s naší zemí v srdci Evropy.

Jedno z náměstí, vlastně spíš kruhový objezd s hájem stromů a květinovými záhony uprostřed, se jmenuje Place de Tchécoslovaquie – Československé náměstí. Na památku legionářů, kteří v okolí Arrasu bojovali a padli.


Zvětšit mapu: Matyáš z Arrasu je známější v Česku než ve Francii

autoři: Pavel Novák ,
Spustit audio

Související