V Česku chybí škola pro extrémně nadané děti

25. prosinec 2006
Pod kůži

Základní školy by se rády více věnovaly extrémně nadaným dětem. Opora ve školském zákoně je, není tam ale dořešené financování speciálního vzdělávání. Ministerstvo o těchto nedostatcích ví, připravuje proto speciální programy. Kdy budou, ale prozatím odmítá sdělit. Základní škola Wolkerova v Havlíčkově Brodě má talentovaných žáků několik, i výjimečného matematika Jakuba Šedého.

Milan KOPECKÝ:
Jedenáctiletý Jakub, geniální matematik?

Simona ŠEDÁ, matka:
V mateřské školce prostě jsme najednou zjistili, že umí počítat přes milion, jako zajímaly ho ty větší čísla. V první třídě zvládá záporný čísla, což jsme vůbec nevěděli.

Milan KOPECKÝ:
Matka, učitelka jiných předmětů Simona Šedá. Její syn ji velmi často přivádí do rozpaků. Když jedou ráno do školy, hbitě vypočítá průměrnou rychlost tak, aby seděl v lavici včas. To ale není všechno.

Simona ŠEDÁ, matka:
Jsou takový věci, který nás trošku zarazí, ale na který neumím reagovat moc, protože třeba se v koupelně sprchuje a přijde, utírá se a říká: "No, tak mami, ale ty rovnoběžky nemůžou bejt rovnoběžný, když je země kulatá." Že jo, tak já pak běžím za kolegou matikářem a ptám se jako, jak to teda je s těma rovnoběžkama a on mi řekne: "Jo, to jsem měl u státnice tuhle tu otázku."

Milan KOPECKÝ:
Jedenáctiletý Jakub chodí do Základní školy Wolkerova v Havlíčkově Brodě. Protože v českém školství až na výjimky neexistuje zavedený způsob vzdělávání extrémně nadaných dětí, jak je tomu například v sousedním Slovensku, Rakousku nebo Německu, chodí Jakub na hodiny matematiky o ročník výše. Jeho škola mu to umožňuje.

Ludmila DOHNALOVÁ, učitelka:
Má o učivo zájem, že se snaží řešit i to, co zadávám navíc a pracuje samostatně, rychle, bez chyb a je schopný samostatně logicky uvažovat.

Milan KOPECKÝ:
Říká na adresu havlíčkobrodského matematika učitelka Ludmila Dohnalová.

Alena CHLÁDKOVÁ, učitelka geometrie:
Charakterizuji ho jako žáka nadaného, který patří do skupiny dětí s vyšším intelektem, který zvládá učivo a je rychlý a bystrý.

Milan KOPECKÝ:
Přidává učitelka geometrie Alena Chládková. Jakub Šedý jen díky snaze své matky prošel základním psychologickým vyšetřením, kde byla jeho inteligence odhalena. Například na Slovensku by chodil do speciální třídy. Ty ale u nás chybí.

Miloš FIKAR, ředitel Základní školy Wolkerova v Havlíčkově Brodě:
Ty zvýšené nároky tady samozřejmě budou, jednak na učitele a jednak samozřejmě na ty finance, protože těch dětí tam nebude tolik, kolik je v běžné třídě. To znamená nikoli třeba pětadvacet dětí, ale bude tam moct být třeba pouze deset nebo patnáct dětí.

Milan KOPECKÝ:
Ředitel Základní školy Wolkerova Miloš Fikar by třídu otevřel. Musel by mít ale oporu v zákoně, která dosud chybí. Ministerstvo školství se v písemné odpovědi vyjádřilo, že nápravu chystá. Kdy, to ale dosud nikdo neví. Špatná zpráva je to i pro Simonu Šedou, matku Jakuba. Navíc žije sama se dvěma syny, kteří jsou na ní silně fixováni. Internátní škola proto u Jakuba nepřipadá v úvahu.

Simona ŠEDÁ, matka:
Je potřeba prostě najít někoho, pro koho ten Jakub bude výzva.

Hanka SHÁNĚLOVÁ, moderátorka:
Maminka havlíčkobrodského matematika Simona Šedá tedy hledá výzvu. Hledá učitele anebo školu, která se jejímu synovi postaví čelem, a to nejlépe právě v Havlíčkově Brodě nebo okolí. Kromě několika soukromých projektů mimo tamější region zatím v Česku takové zařízení prostě chybí.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Malá pokuta za pokácení stoletého dubu

XX moderátorka:
Nad směšně malou pokutou za nedovolené pokácení stoletého dubu v Jičíně se pozastavuje tamní občanské sdružení Volše. Strom pokácel pracovník teplické firmy Betonstav při výstavbě prodejny Lidl. Pracovník se přitom sám přiznal na policii, kde uvedl, že se spletl. A také o tom, že mohlo jít o omyl, ale členové občanského sdružení Volše pochybují. Zjistil to redaktor Miroslav Ponomarev.

Miroslav PONOMAREV:
Podle Hynka Zlatníka z občanského sdružení Volše nemohlo jít o omyl.

Hynek ZLATNÍK, občanské sdružení Volše:
Pokud se někdo vymlouvá na to, že místo kusu křoví, porazil obrovský strom, pak to zpochybňuje jeho schopnost pracovat s jakýmkoliv nářadím a na stavbě takového rozsahu.

Jana MUŠKOVÁ, vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Jičíně:
Bylo přesně označeno v rozhodnutí, které stromy mohou být pokáceny a které musí zůstat na místě. Mezi těmi stromy, které musí zůstat na místě, byl i dub, o kterém je řeč.

Miroslav PONOMAREV:
Říká vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Jičíně Jana Mušková.

Jana MUŠKOVÁ, vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Jičíně:
Navíc ten strom byl sto let starý. Byl to dub, takže byl jediný na té stavbě.

Hynek ZLATNÍK, občanské sdružení Volše:
Ten strom, přestože se všichni dohodli na tom, že tam zůstane, tak mohl některým stavebnětechnickým zásahům překážet.

Miroslav PONOMAREV:
Domnívá se Hynek Zlatník ze sdružení Volše.

Hynek ZLATNÍK, občanské sdružení Volše:
Stál uprostřed parkoviště, a to víte, takové jedno nebo dvě parkovací stání přijde vhod.

Miroslav PONOMAREV:
Jana Mušková z Městského úřadu v Jičíně už musela zasahovat při stavbě Kauflandu.

Jana MUŠKOVÁ, vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Jičíně:
V průběhu stavby nás firma Betonstav požádala o další kácení dalšího stromu, který měl původně zůstat na místě a důvodem toho pokácení bylo to, že ze stavby nejsou zajištěny únikový prostory. Tudíž vzhledem k tomu, že stavba byla už v takovém stádiu, že nebylo možné ji zbourat, tak nám nezbývalo nic jiného, než v klasickém katastrálním řízení /nesrozumitelné/ ten strom povolen ke kácení a byla stanovena náhradní výsadba.

Miroslav PONOMAREV:
Vedení firmy Betonstav se odmítá vyjadřovat. Hynka Zlatníka ze sdružení Volše zaráží nízká pokuta, kterou firmě Česká inspekce životního prostředí vyměřila.

Hynek ZLATNÍK, občanské sdružení Volše:
Kdybych se nad tím měl zamýšlet z hlediska občana ve vztahu k úřadu, tak bych si patrně myslel, že celý systém je buďto všem pro smích, anebo se ztratila jeho vymahatelnost. Každopádně pro stavbu tohoto rozsahu a firmu této velikosti je to spíše taková legrace.

Jana MUŠKOVÁ, vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Jičíně:
Firma dostala pokutu čtyřicet tisíc korun, i když hodnota toho stromu byla odhadnuta na tři sta třicet jedna tisíc, což je hodnota ekologická, tak vzhledem k tomu, že se pachatel sám přihlásil, spolupracoval s inspekcí, slíbil prohlášení, že provede výsadbu za ten stávající strom, tak k tomu se ta inspekce přiklonila a snížila původních sto padesát tisíc..., jak uvažovala, že by mohla dát, tak dala čtyřicet tisíc. Pokuta na úseku ochrany přírody a krajiny mohla být až do výše pět set tisíc korun.

Miroslav PONOMAREV:
Vysvětluje vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Jičíně Jana Mušková. Podle Hynka Zlatníka z občanského sdružení Volše jsou dva důvody, proč se podobné věci stávají.

Hynek ZLATNÍK, občanské sdružení Volše:
První chyba asi je v tom, že člověk přistupuje ke stromu, jako k předmětu svých cílů a zájmů, nikoliv jako k živému organizmu a dalším prvkem je obecné zvyšování povědomí veřejnosti, kdy do jisté doby byla veřejnost podobným záměrům netečná nebo neměla vůbec žádnou šanci do nich zasahovat, pak se situace změnila jak legislativně, tak ve zvýšení angažovanosti. V posledních několika měsících lze zase spatřit určitý ústup směrem zpět.

moderátorka:
Tak, tady je pokuta za stoletý dub, zavedla do Jičína i reportéra Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu Miroslava Ponomareva.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu