V Česku chybí péče o pacienty s Alzheimerovou chorobou. Sežeňte si informace a čekejte, radí odborník

3. únor 2016

Vláda chce zlepšit péči o pacienty s Alzheimerovou chorobou. Tou v Česku trpí asi 150 tisíc lidí. Co by se mělo v péči změnit?

Paní Bohumila se stará o svého nemocného manžela. Na to, aby si mohla několik dní odpočinout, by potřebovala sehnat ústav, který by se dočasně o jejího muže postaral. Odlehčovací péče však podle jejích slov neexistuje.

„Chybí tu služby pobytové, ať už odlehčovací nebo stálé. Pak jsou to služby terénní a ambulantní, které by pomohly sdílet namáhavou péči,“ popisuje Jiří Horecký, ředitel Asociace poskytovatelů sociálních služeb České republiky v rozhovoru s moderátorem Jiřím Chumem.

Ambulantní služby u nás nejsou podle jeho mínění rozšířené, byť by mohly celou řadu komplikací zmírnit. „Rodina by pak zajistila péči třeba o víkendech a večer,“ vysvětluje fungování podobných zařízení Jiří Horecký s tím, že největší převis mezi nabídkou a poptávkou je v Praze.

Čtěte také

V soukromém zařízení zaplatíte maximálně 11 400 korun za měsíc


Rady pro rodiny pacientů s Alzheimerovou chorobou
- Sežeňte si informace o dostupnosti služeb ve vašem okolí.
- Počkejte. Čekací lhůty bývají delší.

Jaké tedy nabízí řešení rodinám, které se už o nemocného příbuzného nezvládají postarat, ale dostupná zařízení jsou plná a příbuzní nemají peníze na soukromé centrum, za která by zaplatili i desítky tisíc korun? Řešení není jednoduché. Podle Jiřího Horeckého je třeba počkat. „Jsou kapacity, které můžou využít, ale čekací doby jsou delší,“ vysvětluje.

I soukromá centra se musejí řídit úhradovou vyhláškou, to znamená maximální poplatek 11 400 korun za ubytování a stravu. „Ostatní segmenty jsou hrazeny mimo zdroje uživatele,“ tvrdí Jiří Horecký.

autor: jch
Spustit audio