V Češkovicích v Blansku vznikla bariéra chránící žáby při migraci do nedaleké přehrady

Do přehrady poblíž Češkovic v Blansku v posledních týdnech směřují za rozmnožováním stovky ropuch. Některé z nich při migraci musí překonávat rušnou silnici.

V Češkovicích v Blansku chrání migrující žáby bariéra

Aby obojživelníci neskončili pod koly aut, brání jim v přechodu bariéra. Tu tam postavila skupina dobrovolníků, kteří pak žáby pravidelně přenášejí do bezpečí.

„Je důležité sbírat ropuchy rukavicemi – ale ne proto, že by byly jedovaté, jak si lidé myslí. Pokud máte ruce natřené nějakým krémem, tak by jim to mohlo uškodit na jejich kůži, vzhledem k tomu, že žáby dýchají právě i kůží,“ vysvětluje dobrovolnice Ludmila Korešová.

Absence žab by měla samozřejmě dopad na zdejší ekosystém. „Kdyby tu žáby nebyly, ohrozilo by to například populaci užovky obojkové, která tu ropuchy loví. Navíc pulci od ropuch pomáhají čistit vodu,“ dodává Korešová.

V Češkovicích v Blansku chrání migrující žáby bariéra

Význam ropuch pro zdejší ekosystém potvrzuje také zoolog CHKO Moravský kras Antonín Krása. „Jednak jsou konzumenti řady drobných, zejména bezobratlých živočichů, a samy žáby jsou pak složkou potravy celé řady dalších živočichů. V potravním řetězci tak mají své důležité místo.“  

V loňském roce se podařilo v Češkovicích zachránit zhruba 500 žab, letos je číslo zatím srovnatelné.

V Češkovicích v Blansku migrují žáby k tamní přehradě
autor: hf
Spustit audio