V centru Liberce havaroval autobus, devět lidí je zraněno

22. květen 2013

Devět zraněných odvezly sanitky po ranní nehodě autobusu v centru Liberce. Vozidlo narazilo krátce po půl šesté do sloupu u bývalé Textilany v Jablonecké ulici. Přesnou příčinu teď vyšetřují policisté.

„Řidič naboural do zdi budovy. Podle prvních informací mohla být příčinou nehody nevolnost řidiče. Pracovníci záchranné služby z místa odvezli devět zraněných. Sedm lidí je zraněno lehce, dvě osoby těžce,“ upřesnila mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková.

Autobus má zdemolovaný celý předek, vysypaná zrcátka, promáčklé plechy. Vnitřek autobusu nevypadá o nic lépe. Jak silně narazil do sloupu a domu bývalé továrny textilany dokazují zkroucená madla.

Řidič byl po nehodě při vědomí a komunikoval se záchranáři. Podle dispečera dopravního podniku jelo v autobusu asi 15 lidí. Po nárazu někteří sami odešli na tramvaj, jiní pomáhali s ošetřením raněných. Policie všechny vyzývá, aby se přihlásili a podali svědectví.

Ředitel dopravního podniku Liberce a Jablonce nad Nisou Luboš Cejnar podotýká, že autobus byl nový. „Byla to linka 25, která jela se sídliště do centra. Autobus byl zcela nový, byl zakoupený na podzim tohoto roku.“

Podle ředitele krajské záchranné služby Stanislava Mackovíka k místu nehody vyjely všechny vozy, které mají k dispozici - čtyři sanitky a dva doktorské vozy. Zraněné odvezly sanitky na traumatologii liberecké nemocnice.

Při nehodě autobusu se zranilo 9 lidí

„Naše posádky ošetřily celkem 9 zraněných, z toho byli 2 muži a 7 žen. Mezi nejzávažnější zranění patřila zlomenina nosu a kontuze krční a hrudní páteře."

Tři lidé jsou stále na pozorování, dodává Lukáš Gibiec z liberecké nemocnice. „Jednalo se převážně o lehká zranění s tím, že tam byla podezření na otřesy mozku, byla tam i zlomenina a nějaké pohmožděniny.“

Havarovaný autobus musel odstranit jeřáb. Policie řídila dopravu kyvadlově. Teď už je místo normálně průjezdné.

autoři: ima , Eva Malá , tch
Spustit audio