V celém Česku se v úterý rozezní sirény na uctění obětí střelby v Ostravě

10. prosinec 2019 15:22

K uctění památky obětí dnešní střelby v ostravské nemocnici se v úterý 17. prosince po republice rozezní sirény. Spustí se v poledne a budou houkat dvě minuty 20 vteřin. V Ostravě to dnes uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

Bude to podobné jako při incidentu v Uherském Brodě v únoru 2015, řekl premiér. Dodal, že vláda, kraj a město chtějí přispět pozůstalým částkou 300.000 korun.

Čtěte také

Dvaačtyřicetiletý muž z Opavska dnes ráno zastřelil v čekárně traumatologické ambulance šest lidí, další tři pacienty zranil. Jeden ze zraněných je v kritickém stavu.

„Závěr naší schůzky s panem ministrem vnitra, panem hejtmanem a panem primátorem je, že jsme se dohodli, že přispějeme pozůstalým částkou 300.000 a že na příštím zasedání vláda 16. prosince rozhodne, jakým způsobem uctíme památku obětí,“ řekl Babiš. Částku na pomoc pozůstalým musí schválit vláda, Moravskoslezský kraj i město.

Premiér připomněl i neštěstí, při kterém před rokem v Dole ČSM-Sever na Karvinsku zahynulo 13 horníků. „Vzpomínám si, jak jsme řešili OKD, tak předpokládám, že bude i veřejná sbírka. Toto je částka, kterou přispěje vláda, kraj a město, ale určitě předpokládám, že naši lidé vyjádří svoji podporu pozůstalým ještě jinou sbírkou, kde budou moci občané přispět, jak to bylo v případě OKD,“ řekl Babiš.

Premiér řekl, že pozůstalí obětí dostali psychologickou pomoc. Některé oběti se ale ještě podle něj zatím nepodařilo identifikovat.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související