V Bulovce na Liberecku stále leží 15 tisíc tun odpadu, stát jeho likvidaci platit nechce

28. listopad 2014

Tisíce tun odpadu navezeného z Německa do skladovacích hal v Arnolticích měla likvidovat nová třídicí linka. Ta však nebyla nikdy postavena a nahromaděné odpadky někdo opakovaně podpálil. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa už dříve vzkázal, že stát na likvidaci cizího odpadu žádné peníze nedá. Dnes s ním o problému bude starostka jednat znovu.

„Odpad není jen v halách, ale i mimo ně. Momentálně je tam zhruba 15 tisíc tun odpadu. Odhadem tak 10 až 15 procent je ještě zpracovatelných,“ říká starostka Bulovky, pod kterou Arnoltice spadají, Romana Šidlová.

Odpadu už nepřibývá, takže obec nyní řeší jen likvidaci stávající skládky. Na samotnou likvidaci odpadu by bylo podle ní potřeba asi 25 milionů korun, které však obec nemá.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa nedávno prohlásil, že stát na likvidaci neznámého odpadu nepřispěje. „Taková přímočará reakce mě překvapila, ale doufám, že dnes pan ministr změní názor,“ doufá starostka Šidlová.

Projekt třídicí linky v obci je ale už definitivně mrtvý. Firma Nisa recycling, která odpad do Arnoltic přivezla, už podle starostky neexistuje.

Názor místních na třídění odpadů se však podle starostky nezměnil. Naopak, obec rozmístila nové kontejnery a lidé prý třídí více než dřív.

„Není to ani vnímáno tak, že by u nás byla skládka tříděného odpadu, ale že se k nám navezl odpad, který není zpracovatelný. Že se tady udělala de facto skládka,“ dodává Romana Šidlová.

autoři: Mirko Kašpar , Michal Hrbek
Spustit audio