V Budějovicích se koná veřejné zasedání o dostavbě Temelína

22. červen 2012

Z dokumentace EIA k dostavbě Temelína podle představitelů Jihočeského kraje a zástupců ČEZ vyplývá, že dostavba nebude mít zásadní vliv na životní prostředí.

Dokument má dva a půl tisíce stran a podílely se na něm dvě stovky odborníků například z Akademie věd, ústavu jaderného výzkumu v Řeži nebo Českého hydrometeorologického ústavu.

Vliv stavby na životní prostředí nepřekročí podle nich zákonem stanovené limity. Dotazy zástupcům ČEZ a jaderné elektrárny mohli ve čtvrtek klást zastupitelé kraje. Někteří z nich se chystají i na páteční veřejné projednávání v Českých Budějovicích, které se koná od 10 hodin ve sportovní hale.

Po Pasovu a Vídni dorazilo v pátek veřejné slyšení k dostavbě Jaderné elektrárny Temelín i do Českých Budějovic. Diskuse o přínosech a nedostatcích projektu na životní prostředí bude v češtině, ale samozřejmostí bude také tlumočení do německého a polského jazyka.

Na setkání se totiž chystají nejen domácí, ale i zahraniční odpůrci rozšíření. Mají ale šanci uspět jen s věcnými námitkami, upozorňuje náměstek ministra životního prostředí Ivo Hlaváč:
„Pokud splní daná kritéria a nebude to pouze řečnický nesouhlas a emocionální výkřik, tak s námitkou bude zacházeno tak, že bude zanesena jak zvukově, tak v textu a bude vypořádána zpracovatelem posudku. Dále bude evaluována ministerstvem životního prostředí, které zjistí, zda vypořádání argumentu bylo dostatečné a v souladu se zákony, podle kterých se daná kritéria hodnotí.“

Minulý týden v Pasově se účastníci podobné debaty zajímali mj. o následnou manipulaci s vyhořelým jaderným palivem. To je teď v Temelíně uloženo v meziskladu ve speciálních kontejnerech. A jak Českému rozhlasu potvrdila předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, je také pod mezinárodním dohledem.

Veřejná debata o dostavbě Temelína v Českých Budějovicích

„Těch momentálně pět kontejnerů je hlídáno online nejen obsluhou elektrárny a pracovníky meziskladu, ale musí se dostát také mezinárodním závazkům. Takže to, že se s vyhořelým palivem neděje nic, co nemá, z hlediska manipulace, hlídá online mezinárodní atomová agentura pomocí kamer,“ vysvětluje Drábová.

Na páteční veřejné projednávání dokumentace k výstavbě dalších dvou bloků na JE Temelín se připravuje i městská policie. Lokalita, kam budou účastníci z České republiky i zahraničí směřovat, patří totiž mezi dopravně nejzatíženější v zemi.

Podle Viléma Vávry, koordinátora činnosti městské policie v Českých Budějovicích, k nám zamíří i policisté z Rakouska. „S těmi zahraničními účastníky přijede i jedna hlídka dopravní policie z Rakouska, která se bude pohyb v okolí Budějovic ve spolupráci z Policí České republiky. Přijedou se svými občany, kdyby náhodou došlo k nějakým problémům,“ sdělil Vávra.

Autobusy by měly parkovat na náplavce Vltavy u Dlouhého mostu, osobní vozidla na parkovišti u fotbalového stadionu Dynama. Kromě městské a státní policie se na bezpečnostních opatřeních bude podílet také bezpečnostní agentura.

autoři: Pavlína Fendeková , Ivan Mls , Petra Matoušková , kbch
Spustit audio