V Budapešti mají před Vánocemi užitečnou atrakci. Obří sněhová koule baví děti a zároveň pomáhá potřebným

K adventu v Budapešti patří desítky charitativních akcí a sbírek. Nejznámější je Mikulášská továrna. Ne že by tam vyráběli Mikuláše, ale sbírají, balí a distribuují tam dárky pro dětské nemocnice, domovy důchodců, dětské domovy a podobně. Je to pořád dobročinnost, ale má už takřka průmyslové rozměry.

Hned u vchodu do továrny narážím na dvacetiletého vysokoškoláka Pétera, který podobnou dobročinnost označuje za svůj koníček. Vyžívá se v tom, když může někde zadarmo pomoct. A jak říká, vděčný je i za společnost a setkání, o která tu není nouze.

Péter je oblečený v mikulášském kostýmu, jen vousy mu chybí a má evidentně herecké ambice, jak usuzuji z jeho suverénního chování před televizními kamerami. Nakládá a přenáší koše s dary do výrobní haly, kde se potom balí.

Čtěte také

Líbí se mu i možnost pomáhat lidem. A když se to dělá takto před kamerami, je to ještě lepší. Podle Pétera je důležité, aby taková akce měla správné PR, dárky by se neměly dávat jen tak někde v ústraní.

Podobných dobrovolníků, jako je Péter, je tu spousta. Jsou to takzvaní skřítkové, kteří pomáhají lidem stojícím v dlouhých frontách před továrnou – jednotlivcům, skupinám, starším, mladším i rodinám s malými dětmi.

Uvnitř Mikulášské továrny jako by sněžilo

Hladových je na světě stále příliš mnoho

Lízátko a obytný autobus, dále pirátská paruka, super autíčko a letadlo, vyjmenovávají dva kluci s rodiči, co přinesli do sbírky. Doma prohledali šuplíky, co by mohli oželet. I letadélko je vítané, přestože to není trvanlivá potravina. Právě ty totiž v Mikulášské továrně vítají nejvíc.

„V hluboké chudobě bez pořádného jídla stále žije hodně dětí,“ říká László, který má právě sbírku na starosti.

Čtěte také

Na moji otázku, proč výrobní pás nevydává žádné zvukové efekty, odpovídá hlavní organizátor akce István Kardoš, generální ředitel maďarského Červeného kříže. Zařízení podobné skluzavce je tu jen na efekt, aby děti stojící ve frontě viděly, jak se hračky symbolicky ocitají v koloběhu.

Celá továrna má vyvolávat dojem obrovské sněhové koule. I tady uvnitř poletují ve vzduchu bílé koule. A děti stojící venku mohou skrze průhledné stěny sledovat, jak to uvnitř funguje. I to je důležitou součástí této atrakce.

Generální ředitel maďarského Červeného kříže István Kardos

Předvánoční sounáležitost

„Když se sejde hodně darů, je to celkem tvrdá práce,“ říká László. Ještě je brzo a továrna se teprve rozebíhá. Zatím pouštějí děti i dovnitř, ale později to už kvůli bezpečnosti nebude možné. V ruchu, který nastane, by se jim mohlo něco stát.

Čtěte také

Jen loni lidé nanosili sto tisíc kilogramů darů. Vlastník celé továrny Endre Zsolnai však mluví o milionu kilogramů, na mysli má totiž všech sedm poboček po celém Maďarsku. Je spokojený, protože rok od roku je ochota lidí přispět do sbírky větší.

Chvíle spontánnosti a sounáležitosti v budapešťské Mikulášské továrně jsou nejen pro něj bezesporu požehnané.

autor: gmp
Spustit audio