V Bruselu je celý svět a vznikla tu i první pralinka, říká novinářka Farná
Novinářka Kateřina Farná je fascinovaná celuloidovými pásky, které mají jen omezený počet snímků. Bruselská korespondentka a odbornice na vizuální umění si myslí, že právě ony jsou tím, co by dnes potřeboval každý začínající fotograf.
„Je dobré, aby si každý ujasnil, co a jak chce fotit. Současně se naučil trpělivosti a počkal si na ten správný okamžik. Ten, který ho v daný moment osloví,“ říká.
„Zkrátka a dobře, pokud mohu cvakat donekonečna, tak nejen že mi z toho pak cvaká v hlavě, ...a to i z toho, jak fotí všichni kolem, ale také atmosféra intimního okamžiku je tím zvukem extrémně narušena. Dříve byl takový hluk také, ale jen v jeden moment.“
Další úskalí je podle fotožurnalistky ve výběru dobré fotografie z několika stovek zhotovených snímků. „Pak se někdy stane, že se v mase obrázků ztratí to, co jste vlastně chtěl vyfotit, co jste chtěl vidět, nebo dokonce to, co jste viděl.“
Všímat si okolí
Farná působí jako korespondentka v Belgii a je autorkou publikace Jak jsem potkala Brusel. Když přišla v roce 2013 do „hlavního města Unie“, zjistila, že kromě bedekrů na trhu neexistuje nic, co by zachycovalo město v jeho obyčejnosti, skrze lidi, kteří tam žijí a jezdí do práce nebo do obchodu. Nikdo ze zpravodajů, i vynikajících, vlastně nenapsal nic podobného. Farná tomu rozumí.
Čtěte také
„Pro vytvoření takové knihy je potřeba, abyste měli čas o tom přemýšlet, a hlavně čas se na město dívat. Pokud jste dennodenně na cestě z bytu do Evropské komise, do Štrasburku..., zkrátka na jiné trase, město a lidé se vám v něm neukáží.“
V Bruselu je celý svět
Farná o své knize říká: „Je to můj pohled na Brusel. Město žije. Žije velice barevně a velice divoce. Je to svůj a velice náročný organismus. Sedíte v tramvaji a kolem vás, troufám si tvrdit, sedí celý svět.“
Metropole Evropské unie je ale zároveň stále domovem obyčejných lidí a plná zajímavostí. Třeba první pralinka na světě vznikla právě tady. „Lékárník Jean Neuhaus přemýšlel nad tím, jak nabídnout lidem hořké sirupy, aby nebyly svou chutí tak protivné k užívání. A přišel na čokoládu. Belgičané ale umí své pralinky také velmi dobře balit, a tak tomu říkám čokoládové klenoty.“
Poslechněte si celé Hovory Davida Šťáhlavského s jeho hostem a poodhalíte nečekané souvislosti i realitu centra Belgie. Kateřina Farná vám také vysvětlí třeba to, proč jsou Šmoulové modří.
Související
-
Evropská komise chce chránit evropský způsob života. Ustupuje tím Brusel populistům?
Von der Leyenová pojmenováním portfolia posílila populisty a k řešení otázky migrace se nijak nepřiblížila, míní analytička Camino Morterová-Martinezová.
-
Do Bruselu autem? Přetahovaná úředníků a politiků o rozpočet českého předsednictví EU začíná
Česko se chystá na předsednictví Evropské unii. Teoreticky je ještě daleko, začne za tři roky. Už teď ale budí nervozitu. Poslouchejte Vinohradskou 12 s Viktorem Daňkem.
-
Brusel versus řepka. Kdo může za žlutá pole?
Nikde jinde v celé EU se nepěstuje tolik řepky jako v ČR. Může za to Evropská unie? Spletitosti kolem řepkové lobby rozkrývá datový novinář Českého rozhlasu Jan Boček.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.